Zelf chips maken van aardappels (gefrituurd in olie). Het lekkerste recept om zelf perfecte crunchy chips te bakken

Zelf chips maken van aardappels (gefrituurd in olie). Het lekkerste recept om zelf perfecte crunchy chips te bakken

Zelf chips maken is niet alleen heel erg lekker, het is ook nog eens leuk om te doen! Ook heerlijk als je zin hebt om te snacken maar even niets in huis hebt. (Wanneer ze net uit de olie komen en nog warm zijn smaakt de chips zelfs nog lekkerder).

Benodigdheden voor krokante, zelfgemaakte chips

  • Aardappels (hoeveelheid afhankelijk van hoeveel chips je wilt maken)
  • Zout
  • Frituurpan met olie
  • Mandoline, scherp mes of kaasschaaf

Bekijk hier vlijmscherpe mandoline’s waarmee je razendsnel flinterdunne aardappel plakjes kunt snijden.

Welke aardappel kun je het beste gebruiken om chips van te maken?

Dat zijn eigenlijk de aardappelrassen waarmee je ook de lekkerste frietjes bakt. Voor je zelfgemaakte chips gebruik je het liefst een van de volgende rassen: Bintjes, Agria, Désirée, Première en Santé.

Hoe dunner je de aardappels snijd, hoe lekkerder je chips wordt

Snijd je chips zo dun mogelijk. Wij hebben hier zelf een mandoline voor gebruikt. Heb je deze niet in huis? Geen probleem je kunt hiervoor ook een kaasschaaf of een scherp mes voor gebruiken. Snijd de aardappels in dunne plakjes.

zelf aardappel chips maken recept homemade krokante chips

Was de aardappelplakjes, daarna is het belangrijk om ze goed droog te deppen met een theedoek of keukenrol. Verdeel de aardappelschijfjes daarna nog over een droge theedoek om ze ook nog even goed aan de lucht te laten drogen. (Hoe droger ze de olie in gaan, hoe knapperiger ze eruit komen).

zelf aardappel chips maken recept homemade krokante chips

Frituur de aardappelschijfjes niet te lang. 2 tot 3 minuutjes is voldoende. Voor de beste smaak zorg je ervoor dat je de chips eruit haalt voordat deze bruin van kleur wordt (wanneer de chips nog een goudgele kleur heeft is deze het lekkerst).

zelf aardappel chips maken recept homemade krokante chips

Zo snel is de zelfgemaakte chips dus klaar! Breng deze op smaak met wat zout. Als smaakvariatie kun je natuurlijk ook kruiden naar keuze gebruiken zoals bijvoorbeeld (geroosterd) paprikapoeder.

Chips met aardappelen uit eigen moestuin

Onze eerste aardappeloogst (van aardappelras Charlotte) uit eigen moestuin leverde al aardig wat aardappelen op. Toen we ’s avonds in een enorme trek hadden in chips (en deze dus niet in de voorraadkast lag) ontstond het idee om van de eerste oogst zelf chips te bakken. Vandaar dat de foto’s wat donkerder zijn dan je van ons gewend bent (midnight snacks #guilty)

Hoe bewaar je zelfgemaakte chips het best?

Kleine kans dat je niet in een keer al je heerlijke zelfgemaakte aardappelchips op eet. Maar mocht je toch wat over houden dan kun je deze het beste in een afgesloten zak of bakje bewaren. (Zelf hebben we een vacumeermachine en hebben we de chips bewaard in een gesealde zak). 2 dagen later was de chips wel wat minder crunchy maar nog steeds heerlijk.

zelf aardappel chips maken recept homemade krokante chips

Ga je zelf chips maken? Deel een foto van jouw homemade crisps op Instagram en tag ons. We vinden het super leuk om te zien wat je gemaakt hebt en we delen je foto!

Pin onderstaande afbeelding op jouw bord om het recept om zelf chips te maken later nog eens terug te lezen.

Heerlijk crunchy chips maak je eenvoudig & snel zelf met dit recept fromseedtotable.nl Zelf chips maken van aardappelen