Surinaamse roti, origineel recept met masala kruiden, eieren, bleekselderij aardappelen en kousenband uit eigen tuin. Zo maak jij snel de lekkerste roti.

Surinaamse roti, origineel recept met masala kruiden, eieren, bleekselderij aardappelen en kousenband uit eigen tuin. Zo maak jij snel de lekkerste roti.

Heerlijke Surinaamse roti maak je eenvoudig zelf, met dit roti recept staat er binnen een 40 minuten een kleurrijke roti maaltijd op tafel. Wij hebben deze keer kousenband (long bean) uit onze eigen moestuin gebruikt.

recept surinaamse roti from seed to table.nl originele surinaamse roti kousenband ei aardappel recept

Maar je kunt ook verse kousenband kopen bij de toko. Tip: in de vriezer van de toko vind je kousenband ook ingevroren, deze is al in stukjes gesneden. (Ingevroren kousenband is een stuk goedkoper en qua smaak ook zeker goed). En als je dan toch bij de toko bent kun je daar ook gelijk de roti vellen halen (deze zijn gemaakt met een vulling van split erwten, wanneer je een vel afscheurt en hiermee de roti saus pakt zal deze vulling je saus ook iets dikker maken en extra smaak toevoegen). De roti vellen vind je in het koelvak en in het vriesvak. 

Ingrediƫnten Surinaamse roti voor 4 personen:

Voor de saus:

1 kg kippendijen

2 stengels bleekselderij

1 witte ui

1 halve chilipeper

4 eetlepels masala mix

1 kippenbouillonblokje

2 eetlepels bloem

750/1000 ml water

1 scheut zonnebloemolie

Voor het koken van de aardappelen:

1 kg aardappelen

2 stengels bleekselderij

1 witte ui

1 halve chilipeper

1 eetlepel masala mix

Overig

4 eieren

Zonnebloemolie (om in te frituren)

Kousenband

Roti vellen (4 stuks, verkrijgbaar bij de Toko)

Recept voor originele surinaamse Roti:

  • Rotisaus bereiden:

Snijd 1 kg kippendijen in blokjes.

Snijd 2 stengels bleekselderij in kleine blokjes, snijd ook 1 witte ui in kleine blokjes.

De halve chilipeper snijd je ook in kleine stukjes (laat de zaadjes zitten als de roti spicy mag zijn). 

Bak de kippendijblokjes in wat zonnebloemolie aan, voeg tijdens het bakken de 4 eetlepels massala toe. De kip hoeft nog niet helemaal gaar te zijn. Voeg de fijngesneden ui toe, bak verder aan. Voeg ook de fijngesneden bleekselderij en chilipeper toe. Voeg afhankelijk van hoe dik je de saus wilt hebben 750ml tot 1000ml water toe. Verkruimel 1 kippenboullionblokje in de saus. Om de saus dikker te maken voeg je 2 eetlepels bloem toe. Laat de saus niet koken, roer deze zachtjes door voor 20 minuten.

recept surinaamse roti from seed to table.nl originele surinaamse roti kousenband ei aardappel recept
  • Aardappelen voor bij de roti koken:

Schil de aardappelen en snijd deze in blokjes.

Voeg voor de smaak 2 stengels bleekselderij in grove stukken, een halve chilipeper in grove stukken en een witte ui in grove stukken toe. (Deze eet je niet op maar deze kook je mee om de aardappelen een heerlijke smaak te geven).

recept surinaamse roti from seed to table.nl originele surinaamse roti kousenband ei aardappel recept

Doe 1 eetlepel masala mix in de pan waarin je de aardappelen gaat koken, verwam de masala (op deze manier komt de smaak al vrij). Voeg nu de aardappelen, bleekselderij, ui en chilipeper toe. Voeg daarna water toe en kook de aardappelen gaar en giet deze af (overige groenten mogen ook in de pan blijven voor de smaak, alleen de aardappelen eet je op).

recept surinaamse roti from seed to table.nl originele surinaamse roti kousenband ei aardappel recept

  • Snijd de kousenband in stukjes en kook de verse kousenband voor ongeveer 6 minuten gaar. (Gebruik je kousenband uit de diepvries dan is deze sneller gaar). Voeg tijdens het koken wat kookvocht van de aardappelen toe om de kousenband extra smaak te geven.
recept surinaamse roti from seed to table.nl originele surinaamse roti kousenband ei aardappel recept
  • Kook 4 eieren. Wanneer deze gekookt zijn, pel ze dan en frituur ze daarna 1 minuutje in zonnebloemolie. Dit geeft de eieren een mooi krokant laagje. 
recept surinaamse roti from seed to table.nl originele surinaamse roti kousenband ei aardappel recept
  • De roti vellen kun je binnen 1 minuut opwarmen in de magnetron of in een koekenpan. 

Surinaamse roti eet je met je handen, Njang sweetie!

Je kunt de roti op verschillende manieren serveren, in een rotirol en los zodat deze met je handen te eten is. 

Leg het rotivel opengevouwen op een bord en vul deze met de kip, de kousenband, aardappelen en een eitje. Op deze manier kun je een roti rol maken door het rotivel op te rollen.

Of vouw het rotivel op en leg deze opgevouwen op het bord. Leg daarnaast de kip, aardappelen, kousenband en het eitje. Op deze manier kan je stukjes van het rotivel afscheuren en deze vullen met al het lekkers wat op je bord ligt.   

recept surinaamse roti from seed to table.nl originele surinaamse roti kousenband ei aardappel recept

Ga jij deze heerlijke roti maken? Neem dit boodschappenlijstje mee:

Boodschappenlijstje Surinaamse roti (4 personen):

1 kg kippendijen

Bleekselderij (4 stengels)

Witte uien (2 stuks)

Chilipeper (1 stuk)

Masala mix (chans masala roti kruiden is onze favoriet, 4 eetlepels)

Kippenboullionblokjes (1 stuk)

Bloem (2 eetlepels)

Eieren (4 stuks)

Kousenband (600 gram)

Roti vellen (4 stuks, verkrijgbaar bij de toko)

Happy cooking en eet smakelijk alvast! Heb je dit recept gemaakt? Deel je foto op Instagram en tag ons! We houden ervan om te zien wat je gekookt hebt en delen je foto! Je kunt ons natuurlijk ook volgen op Instagram @from.seed.to.table voor meer heerlijke recepten inspiratie.

Pin onderstaande afbeelding op jouw food Pinterest bord zodat je dit recept altijd bij de hand hebt.

zelf heerlijke surinaamse roti maken binnen no-time op tafel