Je vraagt je misschien af: ‘Wat is een smash burger eigenlijk?’ Of misschien heb je al eens een smash burger gegeten en wil je niets anders meer. De smash burger dankt zijn naam aan de manier waarop deze bereid wordt. Een balletje gehakt wordt met een spatel geplet op een platte grill. Hierdoor gaart de geplette burger in zijn eigen vet waardoor deze krokant en knapperig wordt. De burger is supersnel klaar want je hoeft deze maar 3 minuten per kant te grillen.

De burgers bak je in hun eigen vet daardoor heb je geen olie nodig. Het is niet erg als de burger een klein beetje aan de plaat blijft plakken, dit geeft het de heerlijk krokante korst. Voor dit recept hebben we zelf gehakt gedraaid met een gehaktmolen. Maar je kunt natuurlijk ook kant en klaar gehakt van de slager of uit de supermarkt gebruiken. 

Ingrediënten voor 4 smash burgers (cheeseburgers)

500 gram rundergehakt (of 600 gram riblappen als je zelf gehakt wilt draaien)

4 burger buns

4 plakjes cheddar smeltkaas

1 witte ui in dunne ringen

12 augurkschijfjes

10 gram roomboter

Zout

Peper

Mayonaise

Ketchup

Mosterd

Overige benodigdheden

vlakke grillplaat

Een grote burger spatel en/of burger smasher (hiermee druk je de burger plat en haal je de burger van de grillplaat. Zorg dat de spatel dus breed genoeg is).

Optioneel : gehaktmolen(alleen als je zelf gehakt wilt malen)

Zo maak je de smash burgers (cheeseburgers) 

Wanneer je zelf gehakt wil maken, snijd de riblappen in stukken en haal deze door de vleesmolen. Of gebruik kant en klaar gehakt. Breng het gehakt op smaak met zout en peper en meng het door elkaar zodat het een beetje plakkerig wordt. 

Verdeel het gehakt in 8 gelijke porties en draai er balletjes van. Stook de BBQ op en plaats de vlakke grillplaat erop. Zodra de grillplaat goed warm is snijd je de burger buns doormidden en besmeer je deze met boter, toast de binnenkant van de met boter besmeerde broodjes op de grillplaat.

buger buns broodjes toasten zelf cheeseburgers maken

Leg 4 balletjes op de grillplaat en druk deze plat met je spatel (of buger smasher). De burgers hebben slechts 3 minuten per kant nodig. Draai ze regelmatig even om tot de burgers mooi krokant en donkerbruin zijn. 

smash burger recept van de big green egg cheeseburger geplette hamburger maken recept grill BBQ
cheeseburger smash burger recept zelf hamburgers maken op de big green egg

Smeer ondertussen alvast ketchup, mosterd en mayonaise op het broodje. Haal de burgers van de grill (2 burgers per broodje) leg tussen de burgers een plakje cheddar smeltkaas, deze zal door de hitte van de burgers binnen no-time smelten. Beleg met wat dunne uienringen en plakjes augurk en serveer direct, eet smakelijk!

recept cheeseburgers smash burger recept bbq big green egg

Bekijk hier de burger smasher , bekijk hier de burger spatel en de vlakke grillplaat en de gehaktmolen zodat je zelf lekker aan de slag kan gaan!

gehakt cheeseburger gehaktmolen zelf gehakt draaien