Recept voor Indiase Biryani met lamsvlees

Recept voor Indiase Biryani met lamsvlees

Biryani is een traditioneel een ook vrij klassiek Indiase gerecht. Het wordt niet zomaar op tafel gezet maar wanneer er iets te vieren valt zoals tijdens feestdagen of tijdens een bruiloft. En als je het gerecht proeft begrijp je wel waarom. Je zult genieten van dit smaakvolle, spicy gerecht. Biryani kun je met lamsvlees, kip, of geit maken. (Traditioneel wordt het vaak met geit gegeten. Geit is hier wat moeilijker verkrijgbaar en wij kozen om het met lamsvlees te maken).

Ingredienten voor Biryani

  • 1 kg lamsstoofvlees, in blokjes gesneden
  • 1 el ghee, zonnebloemolie of ongezouten boter

Voor de marinade:

  • 5 grote teentjes knoflook, geplet
  • 60 g verse gember, geraspt
  • 125 ml yoghurt
  • 1 groene bird’s eye chili, zaadjes verwijderd en fijngehakt
  • 2 uien, in blokjes gesneden
  • 2 el gouden basterdsuiker
  • 1 el zeezout
  • 2 theelepels kurkuma in poedervorm
  • 2 tl zwarte peperkorrels, fijngemalen
  • 1 tl chilivlokken
  • 2 tl garam masala
  • ½ tl vers geraspte nootmuskaat
  • Schil en sap van ½ citroen
  • 1 handvol muntblaadjes, gehakt
  • Braadpan

Voor de rijst

  • 350 gram basmatirijst
  • 3 tl komijnzaad
  • 3 kruidnagels
  • Zaden van 3 groene kardemompeulen
  • Zaden van 1 zwarte kardemompeul
  • ½ tl fijngemalen foelie
  • 10 saffraandraden
  • 2 tl zeezout

Zo maak je de biryani

Doe alle marinade ingrediënten in een grote kom zodat je deze goed kan mengen. Voet het vlees toe en dek af zodat het (minimaal 4 uur) kan marineren.


Doe de ghee in een braadpan met een goed sluitend deksel. Zet op middelhoog vuur, voeg het vlees en de marinade toe en laat 25 minuten koken. Laat op een laag vuurtje staan en roer af ten toe door.

zelf biryani maken biryani recept fromseedtotable.nl

Was de rijst goed voordat je deze gaat koken. Maal alle kruiden (behalve de saffraan) fijn in de vijzel. Doe 1,2 liter water in een grote pan, voeg alle gemalen kruiden, de saffraan, wat zout en rijst toe en breng aan de kook. Laat 10 minuten koken.

Nu ga je de rijst samenvoegen met het vlees, roer dit goed door. Zorg dat het vlees en de rijst goed vermengd zijn. Doe de deksel op de pan en verwarm nog 5 minuten op hoog vuur. Daarna kun je de braadpan op 180 graden voor 20 minuten in de oven doen.


Je kunt nu de Biryani serveren, het genieten begint al wanneer je de deksel van de pan optilt en je de heerlijke aroma’s ruikt. (wij hebben deze geserveerd met papadum en spicy mango chutney) Geniet van deze bijzondere maaltijd!

zelf biryani maken biryani recept fromseedtotable.nl

Heb je deze Biryani gemaakt? Vergeet dan niet om ons te taggen wanneer je je foto deelt op Instagram. Vinden we leuk om te zien en we delen graag je foto.

Op zoek naar Indian food wat minder spicy is? Probeer dan eens deze butter chicken.

Pin onderstaande afbeelding op jouw Pinterest bord om dit Biryani recept te bewaren.

Indiase biryani traditioneel indiaans recept om zelf rijke smaakvolle biryani te maken indiaanse keuken fromseedtotable.nl