Recept om zelf gyoza (dumplings), garnaal tempura en groente tempura te maken voor een echte Japanse Izakaya night. Tempura bowl recept

Recept om zelf gyoza (dumplings), garnaal tempura en groente tempura te maken voor een echte Japanse Izakaya night. Tempura bowl recept

Recept om zelf gyoza (Japanse dumplings) te maken (scroll naar beneden voor het tempura recept)

Je kunt de beroemde Japanse gyoza (een soort van dumplings) natuurlijk kant en klaar in de toko kopen. Maar het is veel leuker om ze zelf te maken. De kunst van het vouwen zal je misschien niet direct vlekkeloos af gaan maar na een aantal gyozas gevouwd te hebben gaat het je al prima af. Gyoza is een leuk bijgerecht. Wij hielden zelf een Japanse avond en serveerden de gyoza samen met het bijgerecht tempura waar we ook het recept voor delen. De gyoza wordt gestoomd en een zijde zal heerlijk krokant gebakken zijn.

Zelf vulden we deze keer de gyoza met een vulling van varkensgehakt, dat is het orginele recept. Mocht je het leuk vinden dan zijn de gyozas uiteraard ook met een andere vulling naar eigen smaak te vullen. Voor het gemak gingen we wel voor de kant en klare ronde gyoza vellen die je bij de toko kunt kopen. Wij maken altijd gelijk 50 of 100 stuks, wat over is vriezen we in! Ontdooi de gyoza vellen altijd even van tevoren. Tip: om te voorkomen dat de gyoza vellen uitdrogen kun je er een vochtige theedoek overheen leggen. 

Ingrediënten om zelf gyoza te maken voor 50 stuks

  • 50 gyoza vellen (verkrijgbaar bij de toko of de AH)
  • 250 gram varkensgehakt
  • 200 gram fijngesneden kool
  • 1 fijngesneden witte uit
  • 100 gram fijngesneden lente ui
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 2 eetlepels maizena
  • 3 centimeter geraspte gember
  • versgemalen zwarte peper
  • 1 eetlepel oestersaus
  • een eetlepel sojasaus
  • een theelepel suiker
  • 2 eetlepels sake
  • Snufje bloem

Voor de dip:

  • 2 eetlepels witte azijn
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 2 druppels sesamolie

Recept om zelf gyoza (dumplings), garnaal tempura en groente tempura te maken voor een echte Japanse Izakaya night. Tempura bowl recept fromseedtotable.nl japanse keuken japanse bijgerechten japanse recepten

Recept om zelf gyozas te maken

Als je alle ingrediënten heel fijn gesneden hebt kun je deze in een kom doen en met je handen door elkaar mengen. Zorg dat alles goed vermengd is, je hebt nu de vulling van de gyoza. 

Hoe vouw je gyozas?

Neem nu een gyoza vel in je handpalm en vul deze met het mengsel. Let op: probeer er niet teveel in te doen, de gyoza moet je namelijk nog dicht gaan vouwen. Houd als vulling ongeveer een theelepel aan. 

Het gyozavel plakt aan elkaar door middel van water. Zet een kom water neer om je vinger tussendoor nat te maken. Als je het gyoza vel gevuld hebt maak dan de rand van het velletje nat met je vinger en druk de uiteinden tegen elkaar aan, je mag stevig drukken zodat deze goed vast zit. Vouw vervolgens de rand in een mooi plooitjes patroon wat elkaar overlapt.

Je gaat de gyozas nu bakken en stomen. Je start met het bakken. Doe een scheut zonnebloemolie in een wokpan en bak de onderkant van de gyozas op een laag vuur aan. Voeg vervolgens een scheut water aan de pan toe en leg de deksel erop. Dankzij de deksel creëer je een ideale omgeving om te stomen. Binnen 5 minuten kun je de deksel van de pan halen en zijn jouw gyozas perfect gestoomd. 

Voor de dipsaus meng je de ingrediënten door elkaar, je kunt de dipsaus nog garneren met sesamzaadjes of fijne ringetjes lente ui als je nog wat lente ui over hebt. 

Recept om zelf tempura garnaal (tempura ebi), tempura pompoen, tempura zoete aardappel, tempura lotuswortel en, shiitake tempura en  tempura van groene asperge met tempurabeslag te maken

Als je tempura hoort denk je waarschijnlijk gelijk aan de heerlijk krokant gefrituurde tempura garnalen. Tempura ebi is de naam voor de tempura garnaal. Maar het tempura beslag vormt ook een heerlijk laagje om groenten zoals lotus wortel (wat een erg bijzondere vorm heeft als je het doorsnijdt), pompoen, zoete aardappel, shiitake en zo kun je eigenlijk bijna iedere groente wel gebruiken om tempura van te maken. 

De groente kun je gewoon rauw door het tempurabeslag halen voordat je ze in de hete olie frituurt. Ook de garnaal haal je rauw door het beslag. Klontjes in het beslag zijn niet erg. Wanneer je gaat frituren doe dit dan in kleine porties zodat de temperatuur van de olie niet teveel zakt in een keer.

Recept om zelf gyoza (dumplings), garnaal tempura en groente tempura te maken voor een echte Japanse Izakaya night. Tempura bowl recept fromseedtotable.nl japanse keuken japanse bijgerechten japanse recepten

Ingrediënten voor tempura ebi en groente tempura

  • 12 grote garnalen
  • Groenten naar keuze zoals:
  • lotus wortel
  • pompoen
  • zoete aardappel
  • shiitake
  • groene asperges

Ingrediënten voor het tempura beslag

Je kunt tempura beslag zelf maken maar je kunt het ook kant en klaar bij de toko kopen. De verhoudingen komen nauw en voor het gemak hebben wij deze keer kant en klaar beslag gekocht waaraan je alleen maar water toe hoeft te voegen.

Wil je zelf het beslag maken dan heb je de volgende ingrediënten nodig

  • 3 eierdooiers
  • 90 gram bloem (zeef deze van tevoren nog even)
  • 5 dl ijskoud water (je kunt hiervoor kraanwater met ijsblokjes mengen)

Bereiding van het tempura beslag

Wanneer je kant en klaar beslag hebt voeg je water toe (instructies op de verpakking volgen).

Als je zelf het beslag gaat maken klop je de eierdooiers los en vermeng je het met het water, roer goed door en voeg de bloem toe. 

Bereiding van de tempura garnaal

Het is belangrijk dat de tempura garnaal ontdaan wordt van zijn schil (behalve het puntje van de staart, dat mag je laten zitten). Ontdarm ook de garnaal even. Snijd dan de onderkant garnaal in, maak horizontale inkepingen zodat deze recht wordt. Als je dit gedaan hebt kun je de garnaal door het beslag halen. 

Tip: Om de tempura garnaal nog extra knapperig te maken kun je Japanse broodkruimels genaamd panko gebruiken om je tempura nog even doorheen te halen net voordat het de hete olie in gaat. (Panko is vergelijkbaar met paneermeel maar dan van Japanse broodkruimels). Dit kun je uiteraard ook met de tempura groenten doen

De olie temperatuur mag 180 graden zijn. (Als je een houten lepel in de olie houd komen er belletjes vanaf, dit is een indicatie dat je de juiste temperatuur hebt). Je kunt frituren in een pan gevuld met zonnebloemolie op het vuur of in een elektrische frituurpan gevuld met zonnebloemolie. 

Laat de garnaal die door het beslag is gegaan in de hete olie zakken en bak deze goudbruin en krokant. Dit zal ongeveer 2 tot 3 minuten duren. Haal ze met een schuimspaan of tang uit de olie en laat ze eventjes uitlekken op een rekje of op keukenpapier.

Bereiding van de tempura groente

Het beslag heb je inmiddels al gemaakt.

De groene asperges kun je in zijn geheel door het beslag halen en frituren maar voor de rest van de groenten is het lekker als je deze in plakken snijd van maximaal 1 centimeter dik. 

Haal ook deze door het beslag en laat voorzichtig in de 180 graden olie glijden. Bak ook binnen 2 tot 3 minuten goudbruin. Laat vervolgens uitlekken op keukenpapier of een rekje. 

Serveer de tempura met de dip of vul een kom met rijst en serveer de verschillende tempura op de rijst voor een complete maaltijd. 

Dol op Aziatische recepten? Check onze top 5 Aziatische kookboeken met reviews.

Heb jij tempura of gyoza volgens bovenstaand recept gemaakt? Deel je foto op Instagram en tag ons, vinden we leuk om te zien en wij delen graag je foto!

Zelf gyoza of tempura maken? Bewaar een van onderstaande afbeeldingen op jouw Pinterest bord zo heb je het recept altijd bij de hand.

fromseedtotable.nl-Recept-om-zelf-gyoza-dumplings-garnaal-tempura-en-groente-tempura-te-maken-voor-een-echte-Japanse-Izakaya-night.-Tempura-bowl-recept
fromseedtotable.nl-Recept-om-zelf-gyoza-dumplings-garnaal-tempura-en-groente-tempura-te-maken-voor-een-echte-Japanse-Izakaya-night.-Tempura-bowl-recept