Recept om zelf de lekkerste Indonesische Rendang (met boontjes en rijst) te maken

Recept om zelf de lekkerste Indonesische Rendang (met boontjes en rijst) te maken

Met dit recept zet je binnen 4 uur een heerlijke traditionele Rendang op tafel waarvan het vlees heerlijk uit elkaar valt.

Welk vlees gebruik je om Rendang te maken?

Wil je vlees wat echt mooi uit elkaar valt? Gebruik dan sukadelappen om je Rendang van te maken. Gegarandeerd dat het heerlijk uit elkaar valt als je jouw vork erin zet. Gebruik je ander vlees dan kan het zijn dat de Rendang taai blijft. Sukadelappen gebruiken is het grootste geheim, naast de rendang voldoende tijd te geven om heerlijke rendang die uit elkaar valt te maken.

traditionele indonesische rendang die heerlijk uit elkaar valt recept fromseedtotable.nl rendang recept authentiek recept

Rendang ingrediƫnten (voor 4 personen)

Voor de bumbu

  • 4 kruidnagels
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 1 eetlepel geelwortelpoeder
  • 2 theelepels korianderzaad
  • 3 centimeter laos
  • 3 centimeter gember
  • 6 rawitjes (chilipepers)
  • 4 lange rode chilipepers
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 sjalotten

Voor het rundvlees

  • Anderhalve kilo rukadelappen
  • 500 milliliter kokosmelk
  • runderbouillon
  • 1 stengels citroengras
  • 3 centimeter geelwortel
  • 1 theelepel tamarinde
  • 1 kaneelstokje
  • 100 milliliter kokosolie
  • 1 limoen

Overig

  • 400 gram Rijst
  • 400 gram kousenband (of andere boontjes)
  • Santen (kokos) 4 cm
  • Gemalen kokos

Recept voor de rendang bumbu

Snijd de sjalotten in kleine stukjes, plet de knoflook, snijd alle pepers in stukjes en snijd ook de gember, laos fijn. Doe dit samen met het geelwortelpoeder, koriander en komijnzaad en kruidnagels in een vijzel tot een pasta. (Je kunt dit eventueel ook met de staafmixer doen maar dankzij een vijzel krijg je wel het beste resultaat omdat de vijzel alle aroma’s goed tot zijn recht laat komen. Bekijk hier de beste vijzels).

De bereiding van het rendang vlees

Snijd de sukadelappen in stukken (let op dat je de stukken niet te klein snijd, dan kan het namelijk gebeuren dat je te kleine stukken over houd omdat je vlees uit elkaar valt). Leg een knoop in de citroengras stengel (verwijder wel even het harde deel voordat je dit doet). Schrap de geelwortel schoon en snijd deze vervolgens heel fijn.

Doe het rundvlees, de citroengrasstengel, de geelwortel, de tamarinde, het kaneelstokje en, de limoenen en de bumbu in een braadpan. Voeg hieraan de kokosmelk toe. Voeg daarna de vloeistof aan met runder bouillon tot het vlees helemaal onderstaat. Eerst breng je alles aan de kook. Daarna laat je de rendang 3 uur op een laag vuur sudderen. Net zo lang tot alle vloeistof verdampt is, je zult zien dat het vlees nu donkerbruin van kleur is geworden.

Als het vlees bijna klaar is kook je de rijst voor 4 personen. Wij hebben zelf kousenband gebruikt omdat we die in onze moestuin hebben maar je kunt natuurlijk ook sperziebonen gebruiken. Snijd de kousenband in stukjes. De sperziebonen kun je heel laten. Breng de boontjes met een kopje water met de santen en vocht van de rendang aan de kook. Zet hem daarna wat lager zodat het water kan verdampen.

rendang recept zelf rendang met boontjes en rijst maken lekkerste rendang recept fromseedtotable.nl

Kun je Rendang invriezen? Zo bewaar je Rendang

Rendang is prima te bewaren in de vriezer. Ideaal omdat je vaak een grote pan maakt (die je meestal niet gelijk opeet). Zelf vriezen we de rendang in (in een bakje of vacuĆ¼m zak, bekijk hier handige vacumeer machines dankzij een vacumeer machine blijft de smaak van de rendang optimaal). Als we de Rendang gaan eten maken we er verse boontjes en rijst bij. (Maar als je hier veel van over hebt kun je deze natuurlijk ook invriezen, bijvoorbeeld per complete maaltijd).

Heb jij deze rendang gemaakt? Deel een foto van jouw rendang op Instagram en tag ons @from.seed.to.table vinden we super leuk om te zien en we reposten graag jouw foto!

Pin onderstaande afbeelding op jouw bord als je de het authentieke rendang recept ter inspiratie wilt bewaren om het later nog eens te maken.

traditionele indonesische rendang die heerlijk uit elkaar valt recept fromseedtotable.nl rendang recept authentiek recept