Saté ayam (kipsaté) is toch wel de meest bekende saté. Saté betekent letterlijk twee of drie stukjes vlees op een spies. Het is oorspronkelijk een Maleisisch/Indonesisch gerecht. Maar natuurlijk is saté ook met ander vlees (of vis of groenten) te bereiden. Laat je verrassen door sate spek en sate rund. Voor de variant met spek kun je ervoor kiezen om een stuk spek te gebruiken of speklappen. 

Ingrediënten saté spek(lap)

1 witte ui (in blokjes)

2 tenen knoflook (in stukjes)

1 theelepel ketoembar

1 centimeter laos (galanga) in stukjes

1 centimeter gember

2 theelepels suiker

2 rawit pepertjes (in stukjes)

2 kaffir limoenblaadjes (fijngesneden in stukjes)

3 eetlepels ketjap manis

Snufje zout en peper

Houten satéstokjes

Optioneel satésaus en gebakken uitjes

Zo maak je de saté spek(lap)

Snijd de spek(lap) in stukjes van ongeveer 2 centimeter. Bestrooi het vlees met zout en peper. Doe de knoflook, witte uit, ketoembar, laos, gember, suiker, pepertjes, kaffir limoenblaadjes en de ketjap manis in een kom en roer goed door, dit is je marinade. Voeg het vlees toe aan de kom met marinade en roer nogmaals goed door. Laat het spek minimaal 3 uur marineren in de koelkast. Tip: je kunt dit ook een dag van te voren bereiden zodat het vlees nog langer de tijd heeft om te marineren. Leg ondertussen houten satéstokjes in water zodat deze minder snel verbranden en splinteren. Als het vlees gemarineerd is rijg je 2 tot 3 stukjes spek op een stokje. Rooster het vlees en serveer indien gewenst met gebakken uitjes en satésaus.  

Indonesische saté speklap (saté lemak) en saté rund (saté daging)

Ingrediënten saté rund (daging)

500 gram rundvlees

2 tenen knoflook (in stukjes)

1 centimeter laos (galanga) in stukjes

1 centimeter gember

2 rawit pepertjes (in stukjes)

1 theelepel ketoembar

1 theelepel djinten 

3 eetlepels ketjap manis

1 sjalot in stukjes

1 eetlepel kokosrasp

halve theelepel vissaus

Snufje zout en peper

Houten satéstokjes

Zo bereid je saté rund (daging)

Snijd het rundvlees in blokjes (van ongeveer 2 centimeter). Doe de laos, gember, pepertjes, ketoembar, djinten, ketjap manis en sjalot in een kom en roer goed door. Je hebt nu een mooie marinade, voeg de blokjes rundvlees toe aan de marinade en roer goed door. Laat de marinade minimaal 3 uur intrekken. Tip: je kunt dit ook een dag van te voren bereiden zodat het vlees nog langer de tijd heeft om te marineren. Leg ondertussen houten satéstokjes in water zodat deze minder snel verbranden en splinteren. Als het vlees gemarineerd is rijg je 2 tot 3 stukjes spek op een stokje. Rooster het vlees en serveer indien gewenst met gebakken uitjes en satésaus. 

Indonesische saté speklap (saté lemak) en saté rund (saté daging)

Nikmati makan malammu, oftewel, eet smakelijk!

Inspiratie nodig voor jouw saté?

We raakten geïnspireerd door het boek Indostok om ook zelf te gaan experimenteren met het bereiden van andere soorten saté. Het boek is geschreven door Vanja van der Leerden ook bekend van het overheerlijke Indonesische kookboek Indorock. Meer over het lekkerste saté ABC lees je hier. In het boek vind je tal van andere recepten dan bovenstaande saté recepten.

Tip: grill op een authentieke Indonesische saté BBQ

Zelf maken we saté het liefst op een speciale saté BBQ. Net zoals dat men in Indonesië doet. Het grote voordeel is dat de stokjes buiten de grill vallen en daardoor niet verbranden. Meer over een indonesische BBQ lees je hier.

Indonesische saté speklap (saté lemak) en saté rund (saté daging)

Meer over het boek Indostok.