Acar van bloemkoolroosjes (recept om zelf Atjar te maken)

Acar van bloemkoolroosjes (recept om zelf Atjar te maken)

Waarschijnlijk ken je dit bijgerecht van zure ingelegde groenten als Atjar. Atjar is de oud Nederlands Indonesische spelling. Volgens de nieuwe spelling is het acar.

Dit is een recept voor Acar met alleen bloemkoolroosjes. Maar je kunt ook Acar Campur maken van verschillende groenten, dan gebruik je naast bloemkool ook: worteltjes, witte kool, paprika, komkommer en uien.

We gebruikten voor deze Acar een bloemkool uit onze eigen moestuin. Mocht je dus in een keer een aantal bloemkolen tegelijk kunnen oogsten die je niet allemaal direct op kunt eten dan is het een goed idee om hier atjar van te maken, op deze manier kun je de bloemkool lang bewaren. Wij maken veel groenten uit onze tuin in. Wil je meer lezen over inmaken? Dan is het boek Noma’s handboek voor fermenteren een echte aanraden. 3 Sterrenchef Rene Redzepi van Michelin ster restaurant Noma deelt hierin zijn fermentatie technieken.

zelf atjar maken acar bloemkoolroosjes recept bloemkool uit eigen moestuin wat maak je met bloemkool inleggen groentes inleggen fromseedtotable.nl

Ingrediƫnten voor acar met bloemkoolroosjes

  • Bloemkoolroosjes (van 1 bloemkool)
  • 1 kaneelstokje
  • 30 gram (Javaanse) suiker
  • 1 laurierblad
  • Halve theelepel geelwortel poeder
  • 125 milliliter witte wijnazijn
  • 250 milliliter water
  • Gesteriliseerde pot

Bereiding van de atjar met bloemkoolroosjes

Doe het water samen met de azijn, de kaneelstok, het geelwortel poeder, de Javaanse suiker en het laurierblad in een pan. (Om meer smaak uit het laurierblad te krijgen maak je met je handen wat scheurtjes in het laurierblad. Breng het geheel aan de kook.

zelf atjar maken acar bloemkoolroosjes recept bloemkool uit eigen moestuin wat maak je met bloemkool inleggen groentes inleggen fromseedtotable.nl

Maak ondertussen de bloemkool schoon en snijd deze in kleine roosjes. Doe deze roosjes in de gesteriliseerde pot.

zelf atjar maken acar bloemkoolroosjes recept bloemkool uit eigen moestuin wat maak je met bloemkool inleggen groentes inleggen fromseedtotable.nl

Giet het kokend hete mengsel van azijn, water, kaneelstok, geelwortel poeder, Javaanse suiker en het laurierblad eroverheen. Alles mag in de pot, ook het laurierblad en de kaneelstok (dit zorg ervoor dat de smaak ook in de pot nog verder in de bloemkoolroosjes trekt). Draai de deksel op de pot en zet deze koud weg. Hoe langer deze trekt hoe beter, maar laat de Atjar altijd minimaal 8 uur trekken voordat je deze gaat eten.

zelf atjar maken acar bloemkoolroosjes recept bloemkool uit eigen moestuin wat maak je met bloemkool inleggen groentes inleggen fromseedtotable.nl

Hoe bewaar je zelfgemaakte Atjar?

Het beste is het om de zelfgemaakte Atjar in een glazen pot of weckpot te bewaren in de koelkast. Doordat je azijn hebt gebruikt zal de Acar erg lang goed blijven.

Acar is heerlijk bij Rendang, bekijk dit recept voor Rendang die gegarandeerd uit elkaar valt.

Pin onderstaande afbeelding op jouw eigen Pinterest bord als je zelf Atjar wilt maken.

acar atjar recept bloemkool roosjes zelf atjar maken indonesisch traditioneel atjar recept fromseedtotable.nl indonesische keuken