Wortelen in je moestuin zijn niet alleen leuk om te kweken maar ook nog eens heel erg handig. Wortel komt van pas in zoveel verschillende gerechten zoals pasta saus. Maar je kunt er ook een heerlijke wortelsoep van maken of de wortelen verwerken in een salade. Wortelen zijn natuurlijk ook de ideale snack (met hummus). Wortelen zijn ook nog eens erg gezond omdat ze veel vitamines en betacaroteen bevatten. Waarschijnlijk ken je vooral de oranje wortels maar in je eigen moestuin kun je natuurlijk ook andere vrolijke kleuren kweken zoals paars en geel.

Welk wortel ras ga je zaaien?

Er zijn verschillende rassen wortelen die verschillend groot zullen worden. De Flakesse kan wel 50 centimeter lang worden. Maar de nantes bijvoorbeeld wordt 25 centimeter lang. Wortel zaadjes kun je online kopen of in het tuincentrum.

Wanneer en hoe zaai je wortelen? Moet je wortelzaadjes voorzaaien of kun je worteltjes beter direct in de volle grond in de moestuin zaaien?

Wortelen kun je zaaien tussen begin maart en eind juli. Omdat de wortels van deze groenten erg lang worden is het niet handig om ze voor te zaaien in potjes. Je kunt ze beter direct in de grond zaaien zodat je ze niet hoeft te verplanten. Dit is namelijk een bijna onmogelijke klus. Is het nog koud buiten of ben je bang dat ongedierte of vogels er met de zaadjes vandoor gaan? Dek de zaadjes dan af met een vliesdoek.  Heb je een kas? Dan kun je zelfs het hele jaar door wortelen zaaien.

Omdat de wortel redelijk goed tegen kou kan is het niet erg dat het in maart nog wat kouder is en je ze in de volle grond zaait. Wortelen hebben zon nodig, plaats ze dus op een zonnig plekje en op een lichte luchtige bodem (in plaats van in een zware kleibodem). Zorg dat je de grond wat los maakt voordat je de zaadjes gaat planten. Doe je dit niet dan gaan je wortelen sneller krom groeien of zich zelfs splitsen. 

Wortelzaadjes zijn erg klein. Je kunt eventueel gebruik maken van een zaaidoosje om de wortelen te zaaien. Deze zijn super handig en kun je op verschillende groottes instellen. Bekijk hier het handige zaai doosje.

Maak een geultje van een halve tot 1 centimeter. Zaai de zaadjes dun en gelijkmatig in deze rijen. Zorg dat je ze 14 tot 30 centimeter uit elkaar zaait. Zorg ervoor dat ieder plantje zo’n twee en halve centimeter vrije ruimte rond de plant nodig heeft om optimaal te kunnen groeien. Als je de zaadjes gezaaid hebt dan denk je het geultje af met een beetje zaai en stekgrond of potgrond. Druk ze nog eventjes aan dit zorgt ervoor dat er beter contact met de aarde is en ze beter gaan groeien. Ze zullen gaan kiemen binnen 3 tot 4 weken. 

Hoe onderhoud je wortelen in je moestuin?

Wortelen hebben weinig voeding en weinig water nodig. Als je grond hebt die niet veel voedingsstoffen bevat kun je wat extra meststof met kali toevoegen (houd hiervoor de gebruiksaanwijzing op de verpakking aan). Geef de wortelen alleen water als het niet regent ze hebben niet veel water nodig. Verwijder onkruid rondom de wortel plant. Door onkruid te verwijderen bevat de bodem rondom de plant meer voedingsstoffen die door de plant gebruikt kunnen worden. Onkruid verwijder je eenvoudig met een schoffel.

Wanneer en hoe oogst je wortelen uit je eigen moestuin?

Veeg de grond rondom het loof van de wortel een klein beetje weg. Dan komt de bovenkant van de wortel tevoorschijn. Als je de wortels dik genoeg vindt kun je ze oogsten. Staan de wortelen in los zand dan kun je ze eenvoudig met je handen voorzichtig uit de grond trekken. Bij wat zwaardere grond kan een schepje je helpen, schep 5 centimeter naast de wortel en til de wortel met grond en al uit de grond om te oogsten. Tip: schaf een oogstmand aan, super handig als je gaat oogsten. Wanneer je kiest voor een oogstmand met gaten kun je zelfs de wortelen afspoelen terwijl ze nog in de mand zitten. Bekijk mooie oogstmanden.

Heb jij wortels gekweekt in jouw eigen moestuin dankzij deze tips? Deel dan je foto op Instagram en tag ons @from.seed.to.table. Vinden we leuk om te zien en wij delen graag je foto.

Bewaar onderstaande afbeelding op jouw eigen Pinterest bord om deze moestuin tips voor worteltjes in de moestuin.

succesvol wortel kweken in je moestuin