Uien (of in het Brabantse dialect: ajuin of juin) hebben een sterke smaak en geur. De smaak wordt zoeter als je een ui bakt. Uien zijn een heerlijke toevoeging aan een stoofpot of aan een pastasaus. Maar je kunt ze natuurlijk ook rauw als garnering gebruiken in bijvoorbeeld een salade. Je zou het misschien niet direct verwachten maar uien komen uit Azië.
Welk uienras ga ik zaaien in mijn eetbare tuin?
Uit de supermarkt ken je waarschijnlijk rode uien, witte uien en sjalotjes. Er zijn echter nog veel meer soorten uienrassen. Het leuke is dat je zelf kunt kiezen welke je in je moestuin gaat kweken. Uien kun je online krijgen of in het tuincentrum.
Wanneer en hoe zaai je uien? Moet je uien voorzaaien of kun je ui beter direct in de volle grond in de moestuin zaaien?
Uien zijn tweejarig. In jaar één vormt de eerbare bol. In jaar 2 zul je de bloemstengel zien verschijnen en sterft deze af. Zelfs de bladeren kun je eten (de smaak doet denken aan lente ui). Je kunt uien op verschillende manieren kweken. Wij kiezen hierbij voor de makkelijke weg en planten direct plantuien. Deze kun je bij het tuincentrum of online kopen. De stuttgarter is ons favoriete ras. Je kunt ze direct in de grond zaaien in een zaaibedje. Dit doe je vanaf midden februari tot halverwege april.
Uien kun je op vrijwel iedere grond zaaien. Ze hebben water nodig maar niet te veel. Ze kunnen niet goed tegen kletsnatte grond. In mei kun je de bol nog wat extra voeding met kali geven. Volg hierbij de instructies op de verpakking. Kijk uit met stikstof want dat beinvloed de groei van de stengel en niet van de ui.
Hoe onderhoud je uien in je moestuin?
Geef regelmatig water maar zorg dat de uien niet onder water staan. Begint de ui uit te schieten dan kun je hem nog steeds oogsten. Verwijder onkruid rondom de uienplant. Door onkruid te verwijderen bevat de bodem rondom de plant meer voedingsstoffen die door de plant gebruikt kunnen worden. Onkruid verwijder je eenvoudig met een schoffel.
Wanneer en hoe oogst je uien uit je eigen moestuin?
Je zult zien dat het lof van de ui gaat verdrogen en er vanzelf afvalt. Je kunt dit bevorderen door het loof allemaal dezelfde kant op te duwen. Laat de uien dan nog 2 tot 3 weken liggen voordat je ze gaat oogsten. Zodra je ze geoogst hebt is het belangrijk dat je ze laat luchten en drogen. Doe dit binnen op een stuk gaas of kratjes. Zo kan de lucht er goed langs en gaan ze drogen. Je kunt ze bij elkaar binden in een bosje. Oogsten wordt een feestje dankzij een handige mooie oogstmand, bekijk hier prachtige oogstmanden.
Zelf eten we bijna een heel jaar van de gele uien. De rode uien zijn wat minder lang houdbaar.
Heb jij uien gekweekt in jouw eigen moestuin dankzij deze tips? Deel dan je foto op Instagram en tag ons @from.seed.to.table. Vinden we leuk om te zien en wij delen graag je foto. Je kan ons natuurlijk ook volgen voor meer moestuin inspiratie!
Bewaar onderstaande afbeelding op jouw eigen Pinterest bord om deze moestuin tips voor ui in de moestuin.
