Radijs (Raphanus sativus) is een makkelijke en lekkere groente om te verbouwen in jouw eigen moestuin of moestuinbak. Radijs is licht pittig van smaak. Radijs kun je heerlijk verwerken in een salade als je ze rauw in plakjes snijd maar ze zijn ook heerlijk als je ze kookt. Ook is het de ideale snack groente om mee te nemen. Wil je net beginnen met een moestuin dan zijn radijsjes ideaal om te zaaien. Ze zijn namelijk niet veeleisend qua grondsoort en ze zijn al opgekweekt binnen 5 tot 6 weken. 

Roze, witte, ronde en langwerpige radijsjes

Waarschijnlijk ken je uit de supermarkt de roze ronde radijsjes. Het leuke is dat wanneer je ze zelf gaat kweken je ook voor andere kleuren en vormen kunt kiezen zoals lange in plaats van ronde radijsjes en in plaats van roze zijn er ook witte, gele en paarse radijsjes. (Er zijn zelfs zwarte radijs achtige groenten: rammenas). De radijs zaden kun je eenvoudig online bestellen of bij je lokale tuincentrum kopen. 

Wanneer zaai je radijs zaadjes?

Je kunt radijs zaaien vanaf april tot en met augustus (het liefst wanneer er geen nachtvorst meer is). Radijs groeit het best onder wat koelere omstandigheden. Daarom zul je de meest smaakvolle radijsjes kweken in het voorjaar en de nazomer. 

Hoe zaai je radijs? Moet je radijs voorzaaien?

Radijs hoef je niet voor te zaaien. Je kunt radijs direct in de grond buiten of als je wilt in een pot buiten zaaien. Afhankelijk van de grondtemperatuur zullen ze tussen de 1 tot 2 weken gaan kiemen. Radijsjes kun je zaaien in de volle zon of in de halfschaduw.

Maak kleine gaatjes van een halve centimeter diep, zorg dat deze gaatjes 5 tot 10 centimeter uit elkaar geplaatst zijn zodat deze voldoende ruimte hebben om te groeien. 

Dek af met een dun laagje zand. 

Hoe onderhoud je radijs in je moestuin?

De radijsjes hebben water nodig maar niet te veel. Zorg dat ze niet droog komen te staan maar ook niet drijfnat. Na 2 weken kun je de radijsjes wat voeding bijgeven (houd hiervoor de instructies op de voedingsverpakking aan). Verder zijn radijsjes makkelijk om te kweken. Verwijder onkruid rondom de radijsjes plantjes. Door onkruid te verwijderen bevat de bodem rondom de plant meer voedingsstoffen die door de plant gebruikt kunnen worden. Onkruid verwijder je eenvoudig met een schoffel.

Wanneer oogst je radijzen uit je eigen moestuin?

Radijsjes kun je erg snel oogsten, binnen 5 tot 6 weken. Je ziet dan al een klein stukje van de radijs boven de grond uitsteken. Oogst altijd de radijsjes die al de grootste knol gevormd hebben. Oogst ze op het moment dat je ook van plan bent om ze op te gaan eten. Je kunt de radijsjes wel even bewaren maar het lekkerst blijven ze als ze gegeten worden direct na het oogsten.

Heb jij radijsjes gekweekt in jouw eigen moestuin dankzij deze tips? Deel dan je foto op Instagram en tag ons @from.seed.to.table. Vinden we leuk om te zien en wij delen graag je foto.

Bewaar onderstaande afbeelding op jouw eigen Pinterest bord om deze moestuin tips voor radijsjes in de moestuin.

Radijsjes in je moestuin dankzij deze moestuintips. Radijs planten telen zaaien en succesvol oogsten uit jouw eigen moestuin.