Rabarber is een grote struikachtige plant. Opvallend zijn de rood groene stelen die mooi fel afsteken tegen de groene bladeren. De groente smaakt heerlijk friszuur en is daardoor ideaal om te verwerken in een heerlijke compote of een zoet nagerecht. Veel mensen verwarren daardoor de groentesoort met een fruitsoort. 

Wanneer en hoe zaai je rabarber? Moet je rabarber zaadjes voorzaaien of kun je ook rabarber stekken?

Het beste resultaat bereik je als je de rabarber zaadjes binnen voorzaait. Dit kun je doen vanaf maart. Zaadjes voor de rabarber kun je online bestellen of bij je lokale tuinwinkel kopen. Je kunt een keuze maken uit verschillende soorten rabarber zaden zoals red champagne en frambozenrood of holsteiner bluth, goliath, valentine M en Victoria.

Je kunt natuurlijk ook stekken van een andere rabarberplant. Je kunt een wortel van een goed presterende rabarberplant. Dit kun je doen in het najaar, de bodem is dan nog warm. Een rabarberplant is een winterharde plant. Het leuke is dat je in het voorjaar dan al kunt oogsten. Als je de planten buiten uitzaait of het stekje in het najaar zaait zorg dan dat je hem op een schaduw, half zonlicht plaats plant. Rabarber is dol op een zuurminnende bodem. 

Hoe onderhoud je rabarber in je moestuin?

Rabarber doet het het beste in een vochtige en humusrijke bodem. Hiervoor kun je potgrond, mest of compost mengen zo creëer je een vruchtbare bodem. Je kunt de bodem eventueel bedekken met stro of houtsnippers maar dit is niet noodzakelijk. Geef de planten voldoende water maar overdrijf niet. Te veel vocht kan namelijk schimmel op de rabarberplant veroorzaken. Verwijder onkruid rondom de rabarber plant. Door onkruid te verwijderen bevat de bodem rondom de plant meer voedingsstoffen die door de plant gebruikt kunnen worden. Onkruid verwijder je eenvoudig met een schoffel.

Wanneer oogst je rabarber uit je eigen moestuin?

Afhankelijk van of je een stekje geplant hebt in het najaar (deze kun je namelijk direct het voorjaar erop al oogsten) of dat je voor hebt gezaaid in het voorjaar kun je gaan oogsten zodra de plant volwassen is (dit duurt soms wel 2 jaar). Je herkent de bladeren die je kunt oogsten aan dat ze gaan hangen. Zorg dat je de dikke hangende bladeren/stelen oogst. Stop eind juni met oogsten zodat de rabarberplant voldoende tijd heeft om op kracht te komen om de herfst en winter te overwinteren. Oogsten wordt extra leuk en handig met een mooie oogstmand.

Heb jij rabarber gekweekt in jouw eigen moestuin dankzij deze tips? Deel dan je foto op Instagram en tag ons @from.seed.to.table. Vinden we leuk om te zien en wij delen graag je foto.

Bewaar onderstaande afbeelding op jouw eigen Pinterest bord om deze moestuin tips voor rabarber in de moestuin.

succesvol rabarber kweken in je eigen moestuin fromseedtotable.nl moestuintips