Zelf pepers in je eigen tuin kweken is heel handig, zo heb je altijd een pepertje bij de hand om je gerecht op te spicen of om heerlijke zelfgemaakte sambal van te maken. Naast pepers kun je ook paprika zelf in je eigen moestuin kweken. Voor pepers en paprika’s heb je niet veel ruimte nodig. Je kunt pepers zelfs in een pot kweken. Het kweekproces vergt wel wat tijd en aandacht, we leggen je uit hoe je het beste pepers in jouw eigen moestuin kunt kweken.

Waar en wanneer zaai je peper (binnen voorzaaien, in een tuinkas of de volle grond)

Start binnen met voorzaaien dit kun je vanaf december tot en met februari al doen. Mocht je lampen en een kweekkasje met groeilampen tot je beschikking hebben zet ze dan hier in, start met licht geven zodra de zaadjes zijn gekiemd. Zoals alle planten doen ook de peperplantjes het het beste wanneer ze een constante temperatuur hebben. Het kan even duren voordat de peper zaadjes gaan kiemen, heb eventjes geduld. Laat de zaadjes voordat je ze gaat planten een nachtje weken in water. Plant de peper zaadjes zo’n 4 tot 5 centimeter diep. Druk de grond goed aan en geef daarna water met een plantenspuit. Als de eerste blaadjes aan het plantje komen ga je deze verspenen. De eerste 8 tot 10 weken hoef je de plantjes slechts water te geven. Als je de planten buiten wilt gaan zetten is het belangrijk dat je ze aan de buitenomgeving laat wennen. Doe dit elke dag een paar uur in de weken voordat je ze buiten gaat zetten. Als er geen nachtvorst meer is, halverwege mei kunnen de planten naar buiten, in potten, de volle grond een serre of een tuinkas. 

Welke soorten peper zijn er?

Pepers variëren in heetheid qua smaak. Ga zelf na hoe pittig jij je eten maakt, het zou zonde zijn als je hele hete pepers hebt die je niet kunt verwerken in je gerechten omdat ze te heet zijn. Kies een peper die bij jouw smaak past. Zaadjes kun je in een tuincentrum of online kopen. Niet veel geduld? Dan kun je ook stekjes kopen.

Hoe verzorg je een peperplant?

Als je in maart al bloemen aan je peper plant hebt kun je deze verwijderen. Je kunt namelijk pas vanaf mei dankzij voldoend zon volwaardige pepers kweken. Bewaar de kracht voor die periode door de eerder bloemen te verwijderen. Geef de peperplant regelmatig water. Check regelmatig de onderkant van de bladeren om te zien of de peperplant geen last heeft van bladluis. Toch bladluis op je peperplant? Kies er dan voor om deze biologisch te bestrijden, als je er op tijd bij bent kun je jouw peperplant nog redden

Peper uit eigen moestuin oogsten en bewaren

De pepers kun je oogsten wanneer ze mooi verkleurd zijn. Ze verkleuren het beste wanneer ze nog aan de plant zitten, oogst ze dus niet te vroeg. Pepers kun je een paar dagen bewaren in de koelkast. Veel pepers? Maak er heerlijke sambal van. 

Ben je zelf pepers aan het kweken in jouw moestuin? Plaats er een foto van en tag ons op Instagram @from.seed.to.table, vinden we super leuk om te zien en we reposten graag jouw foto.

Bewaar onderstaande afbeelding op jouw eigen Pinterest bord om deze peper zaai kweek en oogst tips later nog eens terug te lezen.