Paprika is een heerlijke groente die je ook makkelijk in je eigen moestuin kunt kweken. Je kan hem zowel in de volle grond zaaien als binnen voorzaaien. Waar je in de winkel de bekende stoplicht kleuren groen geel en rood kunt krijgen, kun je in je eigen moestuin ook voor een meer bijzondere kleur zoals paarse of witte paprika’s.

Hoe kom je aan paprika zaadjes

Je kunt op twee manieren aan zaadjes voor paprika komen. Je kunt ze in de winkel kopen of bestel paprika zaadjes online. Of je kunt zaadjes simpelweg uit een paprika die je in de supermarkt gekocht hebt halen. Je zal met de zaadjes uit de supermarkt waarschijnlijk een minder goed resultaat behalen dan wanneer je zaadjes koopt. Als je ze koopt weet je welk ras het is en waar de zaadjes vandaan komen. 

Wanneer en hoe zaai je paprika?

Paprika kun je binnen voorzaaien. Paprika planten zijn dol op veel licht en warmte. Houd hier rekening mee als je binnen voor gaat zaaien, je kunt dit doen vanaf half maart. Heb je toevallig een groeilamp? Gebruik deze dan ook. Je kunt de paprika zaadjes zaaien in zaai en stekgrond een halve centimeter onder de grond is voldoende. Binnen 3 weken zullen ze opkomen, als ze bladeren krijgen kun je ze verspenen. Verspeen de gekiemde zaadjes in grotere potten. Eind mei, begin juni kunnen ze naar buiten. 

Verzorging van de paprikaplant

Zodra je de plant buiten geplant hebt zal deze eigenlijk vanzelf gaan groeien, meestal heeft deze geen ondersteuning nodig maar als je ziet dat de plant een beetje gaat hangen door het gewicht van de paprika dan kun je de plant ondersteunen door middel van een stok die je ernaast plaatst. Je hoeft een paprika niet te snoeien. Wel is een paprikaplant dol op voeding, je behaalt het beste resultaat als je de plant wat voeding geeft. Houd ook de grond rondom de paprika plant onkruid vrij. Door onkruid te verwijderen bevat de bodem rondom de plant meer voedingsstoffen die door de plant gebruikt kunnen worden. Onkruid verwijder je eenvoudig met een schoffel.

Paprika oogsten uit eigen tuin

In de plant zul je bloemen zien ontstaan, als een bloem bevrucht is en eraf valt dan zal er een paprika op die plek groeien. Als de paprika volgroeid is zul je zien dat deze gaat verkleuren in de gewenste kleur. Dit kan even tijd in beslag nemen heb hier geduld voor. De paprika kleurt het beste wanneer deze nog aan de plant zit. Als de paprika mooi verkleurd is, is deze klaar om te oogsten. Je kunt eenvoudig de paprika afknippen met een tuinschaartje

Zorg dat het steeltje eraan blijft.

Veel paprika’s? Je kunt een heerlijke couscous salade met een mix van paprika maken.

Heb jij paprika’s in jouw moestuin en bovenstaande tips gevolgd? Tag ons @from.seed.to.table.nl dan delen wij je foto! Volg ons op Instagram voor meer moestuin inspiratie en tips.

Bewaar onderstaande afbeelding op jouw eigen Pinterest bord als je later nog eens de paprika moestuin tips terug wilt lezen.

paprika in de moestuin zelf paprika kweken moestuintips paprika oogsten zaaien kweken