Vaak zal je direct in de grond planten, dit is het handigst om te doen na ijsheiligen (halverwege mei). Wil je al eerder aan de slag? Dan kan je beginnen met voorzaaien. Hierbij zaai je de plantjes achter glas, dit kan in een kas zijn maar natuurlijk ook gewoon achter glas op jouw vensterbank. Een mini tuinkas op je vensterbank staat ook nog eens super gezellig, bekijk hier mini kweekkassen voor binnen. Afhankelijk van de soort groente die je wilt kweken binnenshuis begin je in februari, maart of april. Overweeg je om een kweekkas voor in je tuin aan te schaffen? Bekijk hier mooie praktische tuin kweekkassen.

Houd bij het voor zaaien rekening met de lengte van de teelt en het aantal zonuren

Sommige groenten hebben een kortere lengte van de teelt (bijvoorbeeld 5 maanden). Hierdoor kun je ze makkelijk buiten zaaien in april en oogsten in augustus, zoals bijvoorbeeld broccoli. Andere groenten die een wat langere teelt lengte hebben halen dit in ons klimaat niet, knolselder heeft bijvoorbeeld 8 maanden nodig deze zaai je dan ook voor in februari/maart

Er zijn ook groenten die voldoende zonuren nodig hebben om te rijpen. Met ons Nederlandse klimaat hebben we het meeste zon in mei, juni en juli. Stel dat je in mei pas een tomatenplant zaadje in de grond plaatst dan moet het plantje nog opgroeien en heeft het nog geen vruchten die gebruik kunnen maken van deze zonnige maanden waarin eigenlijk de tomaten juist mooi zouden kunnen rijpen en rood zouden kunnen kleuren. Zou je tomaten en komkommers niet voorzaaien dan hebben ze niet voldoende tijd om groot genoeg te worden en te rijpen om ervan te kunnen oogsten.

Een kweekbak of gewoon in de vensterbank?

Zelf hebben we een kweekkas met warmtelampen waarin we voor zaaien. Het grote voordeel is dat de temperatuur en het aantal lichturen perfect te regelen zijn. De omstandigheden in een kweekbak zijn ideaal. Het nadeel is dat zo’n bak niet goedkoop is. De goedkoopste manier is om de vensterbank te gebruiken en hier stekpotjes op te zetten om in voor te zaaien. Wanneer je plantjes op de vensterbank voor zaait dan zijn de omstandigheden niet zo goed te regelen. Je kunt er ook voor kiezen om een klein kweekkasje zonder lampen te gebruiken, deze zet je ook op de vensterbank zodat deze voldoende licht krijgt. Om die reden kan het dan ook soms lastig zijn om binnen voor te zaaien. 

Nadelen van voor zaaien:

Voordelen van voor zaaien:

Ga jij binnen voor zaaien? Deel een foto van de voortgang van je zaailingen op Instagram en tag ons @from.seed.to.table vinden we super leuk om te zien en we delen graag je foto!

Pin deze afbeelding op jouw bord als je de voordelen van het binnen voor zaaien interessant vind

moestuin moestuintips moestuin weetjes makkelijke moestuin beginnen met een moestuin zaaien de voor en nadelen van binnen zaaien fromseedtotable.nl