Als je ooit komkommer uit eigen moestuin hebt gegeten kun je beamen dat de schil van de komkommer dikker is en dat er meer smaak in de komkommer zit. Je zult geen perfect rechte komkommers net zoals in de supermarkt krijgen maar dat is juist het mooie eraan. Volg onderstaande tips om succesvol komkommers te kweken in jouw eigen moestuin.
(Zelf hebben we een kleine groentekas waar we de komkommer in plaatsen, we plaatsen de komkommer ook buiten de kas in de volle grond beide leveren goede resultaten op, een groentekas is dus zeker niet noodzakelijk voor een top resultaat).
Laat de komkommer groeien over de grond of klimmend omhoog
Je kunt de komkommer op de grond kweken, je hebt dan geen ondersteuning nodig. Maar de komkommer plant kan ook de hoogte in gaan als je hem opbind door middel van touw of een gazen constructie. Voor beide manieren zul je een ander type komkommer zaadjes nodig hebben.
Geschikte komkommersoorten om te laten klimmen zijn lange komkommers zoals Chinese Slangen, marketmore of confida. De komkommers die je laat klimmen zullen over het algemeen wat rechter groeien dan komkommers die je op de grond kweekt. Een ander voordeel is dat deze minder snel last zullen hebben van schimmel en ongedierte in tegenstelling tot komkommers die je op de grond kweekt. Deze komkommers die je op de grond kweekt zullen vaak wat minder lang zijn. Mini (snack) komkommers zijn hiervoor ideaal. Deze zijn zelfs in potten of bakken te kweken. De kleine komkommers die je op de grond kweekt zullen je wat doen denken aan augurken, ze hebben een wat dikkere schil met soms zelfs stekels erop. Komkommerzaadjes zijn verkrijgbaar bij het tuincentrum of je bestelt komkommerzaden eenvoudig online.
Waar en wanneer zaai je komkommer (binnen voorzaaien, in een tuinkas of de volle grond)
Nu je weet wat voor soort komkommers er zijn kun je de juiste zaden kiezen, een klimmende of compacte komkommer soort. Je kunt komkommers zowel buiten als in een tuinkas zaaien. Komkommer planten kunnen niet zo goed tegen hevige regenval. Als je de komkommer planten in potten zaait kun je ze makkelijk even in bijvoorbeeld de garage zetten als het erg hard regent.
Je kunt ook voorzaaien in huis vanaf begin tot half april (in een kleine kweekkas die op de vensterbank past of gewoon op de vensterbank achter het raam). De ideale kiemtemperatuur is tussen de 20 en 22 graden.
Vanaf halverwege april kun je in de volle grond in een kas zaaien. Buiten in de volle grond kun je vanaf halverwege mei zaaien.
Voorzaaien geeft je een sterker plantje wat je uit kunt zaaien, je kunt beter niet verspenen, zaai je voor plant dan ruim zodat je niet hoeft te verspenen. Op een warme lichte plaats zul je zien dat binnen 7 tot 10 dagen de zaadjes gaan kiemen. Komkommers groeien snel, zaai daarom niet te vroeg.
Komkommerplant verzorgen
Komkommerplanten hebben veel water nodig (zeker wanneer deze is uitgegroeid tot een grote plant). Geef een volwassen plant een keer per 3 dagen een volle gieter water. Let op, geef het water zo dicht mogelijk bij de stam. Als je water op de bladeren van de komkommer plant giet dan neemt de kans op schimmel toe.
Zie je dat er bladeren tussen zitten die er niet top meer uit zien? Verwijder dan de bladeren van de komkommer plant. Zodra een komkommer groot genoeg is om te oogsten, oogst deze dan ook zodat de plant weer energie vrij heeft om te stoppen in de groei van nieuwe komkommers.
Verwijder ook het onkruid rondom de komkommerplant. Door onkruid te verwijderen bevat de bodem rondom de plant meer voedingsstoffen die door de plant gebruikt kunnen worden. Onkruid verwijder je eenvoudig met een schoffel.
Komkommers oogsten en bewaren
Je kunt komkommers oogsten als ze groot genoeg zijn (let op de grondkomkommers zijn rassen die wat kleiner worden dan de klimmende variant). Je kunt de komkommers eenvoudig met een tuin schaar oogsten. Bewaarde komkommer niet in de koelkast maar op een donkere koele plek. Je kunt de komkommmer makkelijk een dag of 4 tot 5 bewaren. Heb je een grote oogst? Maak de komkommers dan in in zoetzuur (heerlijk bij Indonesische gerechten). In dit recept leggen we uit hoe je groenten (atjar) kunt inmaken op Indonesische wijze.
Ben je zelf komkommers aan het kweken in jouw moestuin? Plaats er een foto van en tag ons op Instagram @from.seed.to.table, vinden we super leuk om te zien en we reposten graag jouw foto.
Bewaar onderstaande afbeelding op jouw eigen Pinterest bord om deze komkommer zaai kweek en oogst tips later nog eens terug te lezen.
