Sla is een heerlijke en gezonde groente die je makkelijk zelf kunt kweken in je moestuin. Er zijn veel verschillende soorten sla, zoals kropsla, pluksla, bindsla, ijsbergsla en eikenbladsla. Ze hebben allemaal hun eigen smaak, kleur en vorm. In dit blog geef ik je een aantal tips om zelf sla te kweken en te oogsten.

Wanneer zaai je sla?

Je kunt sla zaaien van half maart tot eind juli. In het voorjaar gaat het beter dan in de zomer, want in de zomer kan sla snel doorschieten door de warmte. Dat betekent dat de plant een bloemstengel gaat vormen en minder blad maakt. Je kunt dit voorkomen door sla te zaaien op een plek die niet te veel zon krijgt, of door een schaduwdoek te gebruiken.

Hoe zaai je sla?

Sla zaadjes zijn heel klein, dus je hoeft ze niet diep te planten. Laat je hier inspireren door de verschillende soorten sla zaadjes. Je kunt sla voorzaaien in potjes of bakjes met potgrond of zaai- en stekgrond. Meng er wat grof zand doorheen om de grond luchtiger te maken. Sla is een lichtkiemer, dus de zaden hebben licht nodig om te ontkiemen. Bedek de zaden daarom slechts met een dun laagje zand van 2 millimeter. Houd de grond goed vochtig, maar niet te nat.

Je kunt sla ook direct in de volle grond zaaien. Maak het grondstuk onkruidvrij en trek geultjes om de 15 centimeter. Strooi de zaden gelijkmatig uit over de geultjes en bedek ze met een dun laagje aarde. Geef de zaden water en leg eventueel groeifolie of afdekvlies over het slabed om de kieming te versnellen.

Hoe verzorg je sla?

Sla heeft voeding nodig om genoeg blad te maken en een mooie krop te vormen. Geef daarom twee weken voor het uitplanten wat algemene moestuinvoeding aan de grond volgens de aanwijzingen op de verpakking. Als je sla in potten kweekt, hoef je geen extra voeding te geven, want in potgrond zit al genoeg voeding voor 8 weken.

Als de sla zaailingen ongeveer 4 centimeter groot zijn, kun je ze uitplanten in de volle grond of in potten. Haal ze voorzichtig uit elkaar en laat zoveel mogelijk wortels intact. Plant ze op een afstand van 35 centimeter van elkaar, zodat ze genoeg ruimte hebben om te groeien. Geef ze direct na het planten ruim water.

Sla houdt van een lichtvochtige grond, dus geef regelmatig water, vooral bij droog en warm weer. Maar let op dat je niet te veel water geeft, want dan kan de plant gaan rotten. Controleer ook regelmatig op slakken en andere plagen en verwijder ze indien nodig. Bescherm je sla planten met een slakkenring of anti-slakkenmiddel

Hoe oogst je sla?

Sla kun je oogsten als de krop of het blad groot genoeg is. Dit kan variƫren van 40 tot 90 dagen na het zaaien, afhankelijk van de soort en de groeiomstandigheden. Je kunt sla het beste oogsten vlak voor het eten, want dan is ze het lekkerst en het knapperigst. Je kunt sla niet lang bewaren, dus oogst alleen wat je nodig hebt.

Om sla te oogsten kun je verschillende methodes gebruiken:

Geniet van je zelfgekweekte sla! Je kunt er heerlijke salades mee maken of als bijgerecht serveren bij andere gerechten.

Pin onderstaande afbeelding op jouw eigen Pinterest bord om de tips later nog eens terug te lezen.

1 Hoe kweek ik sla in mijn moestuin formseedtotable.nl