Spinazie is een heerlijke en gezonde groente die je makkelijk zelf kunt kweken in je moestuin. Spinazie groeit snel en heeft weinig verzorging nodig. Bovendien kun je spinazie het hele jaar door zaaien en oogsten. In dit artikel geef ik je een aantal tips om succesvol spinazie te kweken in je moestuin.
Wat heb je nodig om spinazie te kweken?
Om spinazie te kweken heb je niet veel nodig. Het belangrijkste is een stukje grond in je moestuin dat goed waterdoorlatend en vruchtbaar is. Spinazie houdt niet van natte voeten, dus zorg ervoor dat de grond niet te nat blijft. Je kunt de grond verbeteren door er compost of organische mest doorheen te mengen.
Spinazie groeit het best in de volle zon of halfschaduw. Als je spinazie in de zomer wilt kweken, kun je het beste een plekje kiezen dat niet te heet wordt. Spinazie kan namelijk snel doorschieten en bitter worden als het te warm is.
Spinazie heeft ook niet veel ruimte nodig. Je kunt spinazie zaaien in rijen die ongeveer 15 cm uit elkaar liggen. Je kunt ook spinazie zaaien in potten of bakken op je balkon of terras.
Wanneer kun je spinazie zaaien?
Je kunt spinazie het hele jaar door zaaien, afhankelijk van het soort spinazie dat je kiest. Er zijn namelijk verschillende soorten spinazie die geschikt zijn voor verschillende seizoenen.
Voorjaarsspinazie kun je zaaien van februari tot april. Deze soort spinazie groeit snel en kun je oogsten van april tot juni.
Zomerspinazie kun je zaaien van mei tot juli. Deze soort spinazie is beter bestand tegen warmte en droogte en kun je oogsten van juni tot september.
Herfstspinazie kun je zaaien van augustus tot oktober. Deze soort spinazie is beter bestand tegen kou en vorst en kun je oogsten van september tot december.
Winterspinazie kun je zaaien van oktober tot december. Deze soort spinazie overwintert in de grond en kun je oogsten van januari tot maart.
Hoe zaai je spinazie?
Om spinazie te zaaien, maak je eerst de grond goed los en onkruidvrij. Vervolgens maak je ondiepe geultjes in de grond waar je de spinaziezaden in strooit. Je kunt ongeveer 2 gram zaden per meter gebruiken. Dek de zaden af met een dun laagje aarde en druk de grond licht aan. Geef de zaden daarna water.
Als je spinazie in potten of bakken wilt zaaien, vul je deze eerst met potgrond of moestuingrond. Strooi de zaden gelijkmatig over de grond en bedek ze met een dun laagje aarde. Geef de zaden water.
Hoe verzorg je spinazie?
Spinazie heeft niet veel verzorging nodig, maar er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten.
Geef spinazie regelmatig water, vooral als het droog of warm is. Spinazie heeft ongeveer 2 liter water per vierkante meter per week nodig. Geef liever geen water op de bladeren, want dat kan schimmel veroorzaken.
Dun spinazie uit als de plantjes te dicht op elkaar staan. Je kunt dit doen als de plantjes ongeveer 5 cm hoog zijn. Trek de kleinste of zwakste plantjes uit de grond en laat ongeveer 10 cm ruimte tussen de plantjes over.
Wied spinazie regelmatig om onkruid te voorkomen. Onkruid kan namelijk de groei van spinazie belemmeren of ziektes overbrengen.
Bescherm spinazie tegen plagen en ziektes. Spinazie kan last hebben van slakken, rupsen, bladluizen, meeldauw of roest. Je kunt deze plagen en ziektes voorkomen of bestrijden door:
- Spinazie af te wisselen met andere gewassen in je moestuin.
- Spinazie te combineren met planten die plagen afweren, zoals knoflook, uien of goudsbloemen.
- Spinazie te bedekken met een net of vliesdoek om vogels en insecten weg te houden.
- Spinazie te besproeien met een biologisch bestrijdingsmiddel, zoals brandnetelgier of zeepwater.
- Spinazie te verwijderen als het aangetast is door schimmel of roest.
Hoe oogst en bewaar je spinazie?
Je kunt spinazie oogsten als de bladeren groot genoeg zijn om te eten. Dit is meestal na 6 tot 8 weken na het zaaien. Je kunt spinazie op twee manieren oogsten:
- Je kunt de hele plant uit de grond trekken of afsnijden met een mes.
- Je kunt alleen de buitenste bladeren plukken of afsnijden en de rest van de plant laten staan voor een tweede oogst.
Je kunt het beste ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat oogsten, want dan is de spinazie het meest vers en knapperig.
Je kunt verse spinazie maximaal 2 dagen bewaren in de koelkast in een herbruikbare groente zak of bakje. Je kunt ook spinazie invriezen en bewaren in speciale vershoud diepvriesbakjes voor later gebruik. Was en droog dan eerst de spinazie goed en blancheer ze kort in kokend water. Laat ze daarna afkoelen in ijskoud water en laat ze uitlekken. Verpak ze vervolgens in porties in diepvriesbakjes en vries ze in.
Hoe kun je spinazie gebruiken?
Spinazie is een veelzijdige groente die je op verschillende manieren kunt gebruiken in de keuken. Je kunt spinazie rauw eten als salade of smoothie, of gekookt, gewokt, gestoomd of gebakken als bijgerecht of hoofdgerecht. Je kunt ook heerlijke gerechten maken met spinazie, zoals:
- Spinazietaart met kaas en ei
- Spinazielaagjes met lasagnebladen en bechamelsaus
- Spinaziemuffins met feta en zonnebloempitten
- Spinaziessoep met croutons en room
- Spinaziestoofpot met kikkererwten en tomatensaus
Spinazierecept: Spinazietaart met kaas en ei
Dit heb je nodig voor 4 personen:
- 1 rol bladerdeeg
- 500 gram verse of diepvriesspinazie
- 200 gram geraspte kaas naar keuze
- 4 eieren
- 200 ml melk
- Zout, peper, nootmuskaat naar smaak
- Boter om in te vetten
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Vet een taartvorm in met boter en bekleed deze met bladerdeeg.
Prik gaatjes in het bladerdeeg met een vork.
Bak het bladerdeeg blind voor 10 minuten in de oven.
Haal het bladerdeeg uit de oven en laat het iets afkoelen.
Kook of ontdooi de spinazie en laat deze goed uitlekken.
Verdeel de helft van de kaas over het bladerdeeg.
Verdeel de spinazie over de kaas.
Klop de eieren los met de melk, zout, peper en nootmuskaat.
Giet het eimengsel over de spinazielaag.
Strooi de rest van de kaas eroverheen.
Bak de taart voor 25 min
Haal de taart uit de oven en laat hem iets afkoelen.
Snijd de taart in punten en serveer hem warm of koud.
Eet smakelijk! En veel plezier met het kweken van spinazie in jouw eigen moestuin!
Pin onderstaande afbeelding op jouw eigen Pinterest bord om de tips later nog eens terug te lezen.
