Pompoenen zijn heerlijke groenten die je zelf kunt kweken in je eigen moestuin. Ze zijn er in allerlei soorten en maten, en je kunt ze gebruiken voor veel lekkere gerechten. Bovendien kun je pompoenen goed bewaren, zodat je er lang van kunt genieten. In deze blog vertel ik je hoe je pompoenen kweekt in je moestuin, van zaaien tot oogsten.
Pompoen in je moestuin zaaien
Pompoenen houden van warmte en kunnen niet tegen vorst. Daarom zaai je ze binnen voor in april of mei. Je hebt hiervoor potjes nodig met speciale grond voor zaaien. Je doet één zaadje per potje, ongeveer 2 cm diep. Je zet de potjes op een warme en donkere plek, bijvoorbeeld in een kast. Je geeft de potjes af en toe water, maar niet te veel. (Zaai- en stekgrond bestel je eenvoudig online).
Na ongeveer een week komen de eerste plantjes uit de grond. Dan zet je ze op een lichte en iets koelere plek, bijvoorbeeld voor een raam. De plantjes groeien snel en hebben meer ruimte nodig. Als ze twee echte blaadjes hebben, doe je ze in een groter potje met gewone grond. Hier zit meer voeding in voor de plantjes.
Hoe plant je pompoen in je moestuin?
Pompoenen kun je pas buiten planten als het niet meer vriest. Dit is meestal rond half mei. Voordat je ze buiten zet, moet je ze laten wennen aan de buitenlucht. Dit doe je door ze elke dag iets langer buiten te zetten, beginnend in de middag. Na twee weken kunnen ze dag en nacht buiten blijven.
Pompoenen hebben veel ruimte nodig om te groeien. Je moet minstens 1,5 meter afstand houden tussen de planten. Kies een zonnige, beschutte en ruime plek voor je pompoenen. De grond moet rijk, vochtig en los zijn. Een goede plek is bijvoorbeeld langs de composthoop, waar de grond veel organisch materiaal heeft. Je kunt ook zelf compost of mest door de grond mengen.
Je maakt een groot gat voor elke plant en zet ze zo diep dat de onderste blaadjes net boven de grond komen. Je drukt de grond goed aan en geeft de planten meteen water. Je kunt ook wat mestkorrels strooien rond de planten voor extra voeding. Je beschermt de jonge planten tegen slakken met bijvoorbeeld een slakkenring of een anti-slakkenmiddel.
Pompoen in je moestuin verzorgen
Pompoenen hebben niet veel verzorging nodig, maar wel regelmatig water en voeding. Pompoenen hebben veel water nodig, vooral als het warm en droog is. Geef ze liever één keer per week veel water dan elke dag een beetje. Geef het water aan de voet van de plant en niet op het blad, om schimmel te voorkomen. Je kunt ook een laag mulch aanbrengen rond de planten om het vocht vast te houden en het onkruid te onderdrukken.
Pompoenen hebben ook regelmatig voeding nodig om goed te groeien en vruchten te maken. Je kunt hiervoor elke twee weken een vloeibare meststof gebruiken die geschikt is voor vruchtgroenten. Volg hiervoor de aanwijzingen op de verpakking. Je kunt ook af en toe wat compost of mest rond de planten strooien.
Pompoenen zijn klimplanten die lange ranken maken waaraan de vruchten groeien. Als je weinig ruimte hebt, kun je de pompoenen laten klimmen langs een hekwerk, een pergola of een boog. Dit gaat het makkelijkst met kleinere soorten pompoenen die niet te zwaar worden. Je kunt de ranken vastbinden met touw of draad om ze te leiden. Als je wel genoeg ruimte hebt, kun je de pompoenen over de grond laten kruipen. Je kunt dan wel af en toe wat snoeien met een snoeischaar om te voorkomen dat ze te ver uitgroeien of andere planten overwoekeren.
Pompoenen hebben zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen op dezelfde plant. De mannelijke bloemen hebben een dunne steel en geen vruchtbeginsel onder de bloem. De vrouwelijke bloemen hebben een verdikking onder de bloem die lijkt op een mini-pompoen. De bestuiving gebeurt meestal door insecten zoals bijen die stuifmeel overbrengen van de mannelijke naar de vrouwelijke bloemen. Als er weinig insecten zijn of als het weer slecht is, kun je ook zelf bestuiven door met een wattenstaafje of een penseel stuifmeel van een mannelijke bloem over te brengen naar een vrouwelijke bloem.
Hoe oogst je pompoen uit eigen moestuin?
Pompoenen kun je oogsten vanaf eind september tot eind oktober, afhankelijk van het weer en het ras. Je kunt zien dat een pompoen rijp is als hij helemaal gekleurd is en hol klinkt als je erop klopt. Ook moet het steeltje kurkachtig aanvoelen en makkelijk loslaten als je eraan draait. Oogst de pompoenen met een schoon en scherp mes en laat ongeveer 10 cm steel aan de vrucht zitten. Dit voorkomt dat er schimmels of bacteriën binnendringen via de wond.
Hoe bewaar je pompoen uit eigen moestuin?
Leg de geoogste pompoenen twee tot drie weken op een warme en droge plek om na te rijpen. Dit kan bijvoorbeeld in een serre of op een vensterbank zijn. Hierdoor wordt de schil harder en langer houdbaar. Bewaar daarna de pompoenen op een koele en droge plek, bijvoorbeeld in een kelder of garage. Leg ze op hun kop, zodat er geen vocht verzamelt rond de steelaanzet.
Maak heerlijke gerechten met pompoenen uit eigen moestuin.
Rooster de pompoen in de oven, maak er heerlijk geurende pompoensoep, pompoentaart of pompoencurry van.
Veel plezier met het kweken van pompoenen in je eigen moestuin!
Pin onderstaande afbeelding op jouw eigen Pinterest bord om de tips later nog eens terug te lezen.