Knoflook is een heerlijke smaakmaker in veel gerechten, maar wist je dat je het ook zelf kunt kweken in je eigen moestuin? Knoflook kweken is niet moeilijk en het levert je mooie en gezonde bollen op. In deze blog leg ik je uit hoe je knoflook kunt kweken, welk tuingereedschap je nodig hebt en waar je op moet letten.
Wat heb je nodig om knoflook te kweken?
Om knoflook te kweken heb je het volgende nodig:
- Knoflookbollen of -tenen. Je kunt speciale kweekknoflook kopen bij de kweker of het tuincentrum, of biologische knoflook uit de winkel of supermarkt gebruiken. Als je kiest voor knoflooktenen die er gezond en groot uitzien zul je het beste resultaat behalen.
- Een zonnige plek in je moestuin met goed doorlatende en losse grond. Knoflook groeit namelijk niet goed in grond die te nat of overbemest is. Een stokje om gaatjes te maken in de grond, een schepje om de grond te vullen en een gieter om de grond vochtig te houden. Eventueel kun je knoflook ook in speciale moestuin bakken of potten kweken. Zorg er dan wel voor dat je pot of bak minimaal 20 centimeter diep is.
Hoe plant je knoflook in je moestuin?
Ga je voor grote knoflookbollen zorg dan dat je deze plant tussen half september tot half november. Dankzij de winterkou zullen de bollen namelijk nog groter worden. Wil je knoflook in het voorjaar planten, doe dit dan tussen februari en april. (De knoflookbollen zullen dan iets kleiner zijn).
Zo kun je knoflook planten:
- Start met het splitsen van de bollen zodat je losse knoflookteentjes overhoudt.
- Steek met behulp van bijvoorbeeld een stokje gaatjes van 5 centimeter diep in de grond. Doe iet om de 10 centimerer en zorg dat er een afstand van 30 centimeter tussen de rijen zit.
- Plant je de knoflook in potten houd dan 3 tot 6 tenen per pot aan afhankelijk van de grootte van de potten.
- Zorg dat de punt van de knoflookteen naar boven wijst als je deze in de gaatjes stopt.
- Vul vervolgens de gaatjes op met grond.
- Geef de grond water let op, knoflook houdt niet van te veel water.
Hoe verzorg je knoflook in je moestuin?
Ondanks dat knoflookplanten weinig verzorging nodig hebben zijn er een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden:
- Geef regelmatig water, maar niet teveel.
- Compost of mest heeft de knoflookplant niet nodig. Dit kan eerder schimmelziektes tot gevolg hebben waardoor de bollen slap worden.
- Zorg dat je de grond rondom de knoflookplant vrijhoudt van onkruid door regelmatig te wieden. Dit geeft je plant meer ruimte en voedingsstoffen om te groeien.
- Zie je bloemen tevoorschijn komen uit de bollen? Knip deze dan af zodat alle energie gaat naar het groeien van de knoflookbollen.
Hoe oogst en bewaar je knoflook uit eigen moestuin?
Zo kun je knoflook oogsten en bewaren:
- Trek de planten voorzichtig uit de grond met een schepje of je handen. (Bekijk hier de mooiste handschepjes waarmee je knoflook kunt oogsten).
- Schud de overtollige grond van de bollen af, maar was ze niet.
- Laat de bollen drogen op een luchtige en schaduwrijke plek, bijvoorbeeld onder een afdak of in een schuur. Dit kan een paar weken duren.
- Knip het loof af op ongeveer 10 cm boven de bollen. Je kunt het loof ook vlechten tot een mooie streng.
- Bewaar de bollen op een koele, droge en donkere plek, bijvoorbeeld in een mand of een papieren zak . Zo kun je ze maandenlang goed houden.
Waarom is knoflook uit eigen moestuin goed voor je?
Knoflook is niet alleen lekker, maar ook gezond. Knoflook bevat veel vitaminen, mineralen en antioxidanten die goed zijn voor je immuunsysteem. Knoflook heeft ook antibacteriƫle en schimmelwerende eigenschappen die kunnen helpen bij het voorkomen of genezen van infecties. Bovendien kan knoflook je bloeddruk en cholesterol verlagen en je bloedsuikerspiegel reguleren.
Hoe gebruik je knoflook in de keuken?
Knoflook kun je op veel manieren gebruiken in de keuken. Je kunt het rauw eten, bijvoorbeeld in salades, dressings of dipsauzen. Je kunt het ook bakken, koken of roosteren, bijvoorbeeld in soepen, sauzen, stoofschotels of ovenschotels. Je kunt het ook pellen en invriezen, zodat je altijd knoflook bij de hand hebt.
Knoflook geeft veel smaak aan je gerechten, maar kan ook sterk ruiken. Om de knoflookgeur te verminderen kun je het volgende doen:
- Eet iets zoets na het eten van knoflook, zoals een appel, een sinaasappel of een stukje chocolade.
- Drink iets zuurs na het eten van knoflook, zoals melk, yoghurt of citroensap.
- Kauw op iets fris na het eten van knoflook, zoals peterselie, munt of kauwgom.
- Poets je tanden en tong na het eten van knoflook.
Knoflook kweken in je eigen moestuin is leuk en makkelijk.
Je hebt er niet veel voor nodig en je kunt er lang van genieten. Knoflook is ook goed voor je gezondheid en lekker in veel gerechten. Ik hoop dat je met deze blog genoeg inspiratie hebt gekregen om zelf aan de slag te gaan met knoflook kweken. Veel plezier en eet smakelijk!
Pin onderstaande afbeelding op jouw eigen Pinterest bord om de tips later nog eens terug te lezen.
