Knoflook is een heerlijke smaakmaker in veel gerechten, maar wist je dat je het ook zelf kunt kweken in je eigen moestuin? Knoflook kweken is niet moeilijk en het levert je mooie en gezonde bollen op. In deze blog leg ik je uit hoe je knoflook kunt kweken, welk tuingereedschap je nodig hebt en waar je op moet letten.

Wat heb je nodig om knoflook te kweken?

Om knoflook te kweken heb je het volgende nodig:

Hoe plant je knoflook in je moestuin?

Ga je voor grote knoflookbollen zorg dan dat je deze plant tussen half september tot half november. Dankzij de winterkou zullen de bollen namelijk nog groter worden. Wil je knoflook in het voorjaar planten, doe dit dan tussen februari en april. (De knoflookbollen zullen dan iets kleiner zijn). 

Zo kun je knoflook planten:

Hoe verzorg je knoflook in je moestuin?

Ondanks dat knoflookplanten weinig verzorging nodig hebben zijn er een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden:

Hoe oogst en bewaar je knoflook uit eigen moestuin?

Zo kun je knoflook oogsten en bewaren:

  1. Trek de planten voorzichtig uit de grond met een schepje of je handen. (Bekijk hier de mooiste handschepjes waarmee je knoflook kunt oogsten).
  2. Schud de overtollige grond van de bollen af, maar was ze niet.
  3. Laat de bollen drogen op een luchtige en schaduwrijke plek, bijvoorbeeld onder een afdak of in een schuur. Dit kan een paar weken duren.
  4. Knip het loof af op ongeveer 10 cm boven de bollen. Je kunt het loof ook vlechten tot een mooie streng.
  5. Bewaar de bollen op een koele, droge en donkere plek, bijvoorbeeld in een mand of een papieren zak . Zo kun je ze maandenlang goed houden.

Waarom is knoflook uit eigen moestuin goed voor je?

Knoflook is niet alleen lekker, maar ook gezond. Knoflook bevat veel vitaminen, mineralen en antioxidanten die goed zijn voor je immuunsysteem. Knoflook heeft ook antibacteriƫle en schimmelwerende eigenschappen die kunnen helpen bij het voorkomen of genezen van infecties. Bovendien kan knoflook je bloeddruk en cholesterol verlagen en je bloedsuikerspiegel reguleren.

Hoe gebruik je knoflook in de keuken?

Knoflook kun je op veel manieren gebruiken in de keuken. Je kunt het rauw eten, bijvoorbeeld in salades, dressings of dipsauzen. Je kunt het ook bakken, koken of roosteren, bijvoorbeeld in soepen, sauzen, stoofschotels of ovenschotels. Je kunt het ook pellen en invriezen, zodat je altijd knoflook bij de hand hebt.

Knoflook geeft veel smaak aan je gerechten, maar kan ook sterk ruiken. Om de knoflookgeur te verminderen kun je het volgende doen:

Knoflook kweken in je eigen moestuin is leuk en makkelijk. 

Je hebt er niet veel voor nodig en je kunt er lang van genieten. Knoflook is ook goed voor je gezondheid en lekker in veel gerechten. Ik hoop dat je met deze blog genoeg inspiratie hebt gekregen om zelf aan de slag te gaan met knoflook kweken. Veel plezier en eet smakelijk!

Pin onderstaande afbeelding op jouw eigen Pinterest bord om de tips later nog eens terug te lezen.

_2. Hoe kweek ik knoflook in mijn moestuin tips