Broccoli is een heerlijke en gezonde groente die je zelf kunt kweken in je moestuin. Broccoli behoort tot de koolfamilie en heeft veel voeding, water en zonlicht nodig om goed te groeien. Broccoli kweken is niet heel moeilijk, maar je moet wel rekening houden met een aantal factoren om een succesvolle oogst te krijgen. In deze blog leg ik je stap voor stap uit hoe je broccoli kunt zaaien, uitplanten en oogsten in je eigen moestuin. Ook vertel ik je waarom broccoli zo goed is voor je gezondheid en geef ik je een paar lekkere recepten met broccoli.

Broccoli zaaien in de moestuin

Je kunt broccoli zaaien van maart tot begin juni, afhankelijk van de soort die je hebt gekozen. Er zijn namelijk verschillende soorten broccoli, zoals vroege, zomer of herfst broccoli. Ik ga zelf meestal voor de herfst broccoli, omdat ik dan in de zomer genoeg andere groenten kan oogsten uit mijn moestuin. Je kunt de broccoli dan oogsten tussen augustus en eind oktober.

Broccoli zaai ik altijd binnen voor, omdat de jonge plantjes erg gevoelig zijn voor vogels en slakken die ze graag opeten. Als je ze voorzaait, zijn ze al wat groter en sterker voordat ze naar buiten gaan. Ik gebruik hiervoor kweekpotjes die ik vul met biologische potgrond of kokospotgrond. Ik stop drie zaadjes per potje in de grond, ongeveer een halve centimeter diep. Ik geef ze daarna water met een plantenspuit en zet ze op een koele en lichte plek, bijvoorbeeld op een onverwarmde slaapkamer of in een koude kas.

Broccoli uitplanten in de moestuin

Als de zaailingen ongeveer 7 tot 10 cm groot zijn en hun eerste echte blaadjes hebben, kun je ze uitplanten in de volle grond van je moestuin. Zorg ervoor dat je de grond goed hebt bemest met compost en biologische mestkorrels. Broccoli houdt namelijk van een voedzame en kalkrijke grond. Je kunt eventueel ook wat kalk toevoegen aan je bodem als deze te zuur is.

Broccoli heeft ook veel ruimte nodig om te groeien, dus plant ze op minimaal 45 cm afstand van elkaar. Je kunt ze het beste in rijen planten, zodat je er makkelijk bij kunt om te verzorgen en te oogsten. Broccoli houdt van een zonnige standplaats, maar kan ook wel wat schaduw verdragen. Zorg er wel voor dat de planten niet te veel opwarmen in de volle zon, want dan kunnen ze doorschieten en gaan bloeien.

Broccoli verzorgen in de moestuin

Broccoli heeft regelmatig water nodig om goed te groeien, vooral als het droog of warm is. Geef ze liever niet te veel water in één keer, maar verdeel het over meerdere keren per week. Zo voorkom je dat de grond uitdroogt of te nat wordt. Je kunt ook mulch aanbrengen rondom de planten om het vocht vast te houden en het onkruid tegen te gaan.

Broccoli heeft ook extra voeding nodig tijdens het groeiseizoen, want het zijn grote en hongerige planten. Je kunt ze elke twee weken bijmesten met biologische moestuinvoeding of vloeibare meststof. Volg hierbij altijd de aanwijzingen op de verpakking.

Broccoli heeft ook bescherming nodig tegen ongedierte en ziektes, want het zijn kwetsbare planten. Je kunt een doek of beschermnet over de planten spannen om ze te beschermen tegen vogels, rupsen, koolvliegen en andere plagen. Je kunt ook natuurlijke vijanden aantrekken, zoals lieveheersbeestjes, sluipwespen en vogels, die de schadelijke insecten opeten. Controleer de planten regelmatig op tekenen van aantasting of schimmel en verwijder eventuele aangetaste bladeren of planten.

Broccoli uit eigen moestuin oogsten

Je kunt broccoli oogsten als de roosjes stevig en compact zijn, voordat ze gaan bloeien. Dit is meestal na ongeveer 3 tot 4 maanden na het zaaien. Je kunt de broccoli afsnijden met een scherp mes, ongeveer 15 cm onder de roosjes. Laat de onderste bladeren aan de plant zitten, want dan kunnen er nog nieuwe roosjes groeien die je later kunt oogsten.

Je kunt de broccoli het beste zo snel mogelijk consumeren of verwerken, want ze zijn niet lang houdbaar. Je kunt ze maximaal een paar dagen in de koelkast bewaren of invriezen na het blancheren. Je kunt broccoli op verschillende manieren bereiden, zoals koken, stomen, roerbakken of rauw eten. Broccoli is lekker en gezond, want het bevat veel vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten. Bewaar de broccoli in herbruikbare groentezakken of diepvriesbakjes.

Waarom is broccoli uit eigen tuin gezond?

Broccoli is niet alleen lekker, maar ook heel goed voor je gezondheid. Broccoli heeft namelijk veel gezondheidsvoordelen, die ik hieronder voor je op een rijtje zet:

Lekkere recepten met broccoli uit eigen moestuin

Broccoli is een veelzijdige groente die je op verschillende manieren kunt bereiden en combineren met andere ingrediënten. Hier zijn een paar lekkere recepten met broccoli die je kunt proberen:

Broccoli kweken in je moestuin is een leuke en uitdagende bezigheid. Je hebt er wel wat geduld en zorg voor nodig, maar dan kun je genieten van je eigen verse en biologische broccoli. Met deze tips kun je zelf aan de slag met het zaaien, uitplanten en oogsten van broccoli in je moestuin. Ook weet je nu waarom broccoli zo goed is voor je gezondheid en hoe je er lekkere gerechten mee kunt maken.

Pin onderstaande afbeelding op jouw eigen Pinterest bord om de tips later nog eens terug te lezen.