Boerenkool is een gezonde en winterharde groente die je gemakkelijk zelf kunt kweken in je moestuin. Boerenkool kun je oogsten van augustus tot december en smaakt heerlijk in stamppotten, soepen of salades. In deze blog geef ik je een aantal tips over hoe je boerenkool kunt zaaien, verzorgen en oogsten.

Boerenkool zaaien

Er zijn verschillende soorten boerenkool die je kunt kiezen, afhankelijk van de grootte, de kleur en de smaak van de bladeren. Sommige soorten zijn geschikt voor de herfst, andere voor de winter. Je zaait herfstboerenkool in mei en winterboerenkool in juni. Je kunt boerenkool voorzaaien in potjes of cellenbakken, of direct in de volle grond. Wij geven de voorkeur aan voorzaaien, omdat de jonge plantjes dan beter beschermd zijn tegen vogels, slakken en onkruid.

Om boerenkool te zaaien, vul je een potje of een cellenbak met zaai- en stekgrond of kokospotgrond. Deze grond is luchtig en bevordert de wortelgroei. Je stopt meerdere zaadjes in één potje of cel, ongeveer een halve centimeter diep. Je geeft de zaadjes water en zet ze op een zonnige plek binnen of buiten. De zaadjes ontkiemen meestal binnen een week.

Boerenkool uitplanten

Als de boerenkoolplantjes ongeveer 10 centimeter lang zijn, kun je ze uitplanten in je moestuin. Je kiest een plek met zon of halfschaduw en maakt een zaaibed klaar. Je verbetert de grond met compost en organische meststof. Je plant de boerenkoolplantjes op dezelfde diepte als in het potje of de cellenbak. Je houdt een plantafstand aan van ongeveer 50 centimeter in alle richtingen. Je geeft de plantjes water en beschermt ze eventueel met een beschermnet tegen vogels.

Boerenkool verzorgen

Boerenkool heeft niet veel verzorging nodig. Je moet wel regelmatig water geven, vooral bij droogte. Je kunt ook af en toe wat extra meststof geven om de groei te stimuleren. Je houdt het zaaibed onkruidvrij door te schoffelen of te wieden. Je let ook op eventuele plagen of ziektes, zoals koolvlieg, rupsen of knolvoet. Je kunt deze bestrijden met biologische middelen of door de aangetaste planten te verwijderen.

Boerenkool oogsten

Je kunt boerenkool oogsten vanaf augustus tot december. Je plukt de onderste bladeren eerst en laat de top intact. Je kunt ook de hele plant in één keer oogsten als je dat wilt. Sommige mensen zeggen dat boerenkool lekkerder wordt na de eerste nachtvorst, omdat het dan wat zoeter wordt. Je kunt boerenkool vers eten of invriezen en in speciale vershoud diepvriesbakjes bewaren voor later gebruik.

Ik hoop dat je deze blog nuttig vond en dat je nu zelf enthousiast bent om boerenkool te gaan kweken in je moestuin.

Pin onderstaande afbeelding op jouw eigen Pinterest bord om de tips later nog eens terug te lezen.

1 Hoe kweek ik boerenkool in mijn moestuin formseedtotable.nl