Bloemkool kweken in je eigen moestuin is een proces wat veel aandacht nodig heeft, dankzij onderstaande ga je succesvol bloemkool kunnen oogsten uit jouw eigen groentetuin. Bloemkool valt zoals de naam al zegt onder de koolsoorten. Omdat bloemkool veel vezels en voedingsstoffen bevat is het gezond. Tegenwoordig worden er zelfs pizzabodems van bloemkool gemaakt. Bloemkool kun je heerlijk gekookt eten maar je kunt het ook rauw verwerken in een salade of heerlijk roosteren in de olie.
Waar en wanneer zaai je bloemkool (binnen voorzaaien, in een tuinkas of de volle grond)
Je kunt bloemkool op verschillende manieren telen. Wanneer je in het najaar onder koud glas teelt wordt dit weeuwenteelt genoemd. Om de winter door te komen verspeen je de bloemkool in potten. Eind maart kun je ze dan in de volle grond plaatsen. (Bij nachtvorst bescherm je ze door de bloemkoolplanten af te dekken). Vind je dit teveel risico? Dan kun je vanaf eind maart ook bloemkoolplantjes in bijvoorbeeld het tuincentrum of online kopen.
Of je kunt kiezen voor de andere teelt wijze: de vroege teelt. Hierbij kun je in februari onder glas zaaien en kunnen de planten eind april geplant worden in de volle grond.
Zorg dat je voor de plantafstand zo’n 60 centimeter keer 60 centimeter aanhoudt op een plekje in de halfschaduw. Bescherm de plantjes tegen vogels en slakken door er een fijn net over te spannen.
Welke soorten bloemkool zijn er?
Je kent uit de supermarkt waarschijnlijk wel de witte bloemkool variant. Het leuke is dat wanneer je bloemkool in je eigen moestuin gaat kweken dat je dan kunt kiezen voor verschillende rassen. Wat dacht je van een ras wat in plaats van witte juist paarse oranje of groene bloemkolen groeit? Of een romanesco soort die mooie gele torentjes vormt? Er wijn winter en zomer bloemkoolsoorten. Afhankelijk van wanneer je wilt oogsten let je hierop bij je keuze. Bloemkool zaden zijn verkrijgbaar in het tuincentrum of scoor bloemkool zaden online.
Bloemkoolplant verzorgen
Geef de bloemkoolplant voldoende water zodat deze voldoende vocht heeft om te kunnen groeien maar de grond mag niet te nat zijn. Zodra je ziet dat het hart van de bloemkool gevormd wordt is het goed om deze te beschermen tegen weersinvloeden, zo voorkom je dat het witte (of een andere kleur bloemkool hart) verkleurt. Je beschermt de bloemkool eenvoudig door een blad om te vouwen over de bloemkool heen. (Let ook op dat je het bloemkool hart niet met je vingers aanraakt dit kan ook voor verkleuring zorgen). Er zijn ook enkele bloemkoolsoorten die zelfdekkend zijn, dit houd in dat de plant zelf zijn bladeren om het bloemkool hart vormt en dat jij dit niet met de hand hoeft te doen.
De bloemkoolplant houd van een constante omgeving en heeft veel energie nodig om te groeien. Geef hiervoor een langwerkende meststof.
Houd de grond rondom de bloemkool plant onkruid vrij. Door onkruid te verwijderen bevat de bodem rondom de plant meer voedingsstoffen die door de plant gebruikt kunnen worden. Onkruid verwijder je eenvoudig met een schoffel.
Bloemkool uit eigen moestuin oogsten en bewaren
Je kunt de bloemkool oogsten als je ziet dat deze wat loskomt van de zijkanten. Als je de bloemkool namelijk op dat moment nog niet oogst zal deze omhoog groeien op een lange steel. Snijd de kool zo dicht mogelijk bij steel af om te oogsten. Je kunt de bloemkool het best zo snel mogelijk bereiden en heerlijk opeten nadat je deze geoogst hebt, in de koelkast is deze slechts kort houdbaar. Wil je de kool wat langer bewaren? Snijd deze dan in roosjes, blancheer kort en vries deze dan in. Heerlijk om op een later moment te gebruiken in een geurige curry.
Ben je zelf bloemkool aan het kweken in jouw moestuin? Plaats er een foto van en tag ons op Instagram @from.seed.to.table, vinden we super leuk om te zien en we reposten graag jouw foto.
Bewaar onderstaande afbeelding op jouw eigen Pinterest bord om deze bloemkool zaai kweek en oogst tips later nog eens terug te lezen.