Bieten (of in de volksmond kroten)  in je eigen moestuin kweken is leuk en lekker. Bieten zijn rijk aan vitaminen en mineralen waaronder vitamine A, B en C magnesium, kalium fosfor en ijzer. Je kunt er bietensap van maken of de bietjes koken of zelfs grillen op de BBQ. Dankzij onderstaande tips heb jij gegarandeerd een succesvolle oogst.

Waar en wanneer zaai je bieten (binnen voorzaaien, in een tuinkas of de volle grond)

Bietenplantjes zijn er niet tegen bestand om verplant te worden. Het is daarom belangrijk dat je ze direct in een moestuinbak of de volle grond zaait. Bietenplanten kun je zaaien vanaf half april tot eind augustus. Je kunt het zaadje 1 tot anderhalf centimeter diep planten. Je kunt een gaatje met je vinger maken en per gaatje 2 zaadjes planten. Zorg dat er 10 centimeter tussen zit als je ze gaat zaaien. Zaai op een zonnige plek, heb je die niet dan kan een halfschaduw plek eventueel ook. De zaailingen komen tevoorschijn na 5 tot 7 dagen. Komen beide zaadjes op? Dan kun je er een uitdunnen zodat de hoofdwortel ruimte heeft om te groeien. Het uitdunnen doe je door weg te knippen. Je kunt het er niet uit trekken want dan trek je de andere plantjes ook mee. Na ongeveer 2 weken gaan de blaadjes groeien. 

Welke soorten bieten zijn er?

Waarschijnlijk ken je vooral de rode bieten uit de supermarkt. Maar als je zelf bieten ga kweken kun je ook kiezen voor paarse of witte of zelfs gestreepte bieten. Je kunt bietenzaden kopen bij een tuincentra of bestel bietenzaden eenvoudig online.

Hoe verzorg je een bietenplant?

Geef de plantjes wat voeding met extra kali erin. Verder heb je er niet veel werk aan, geef ze als het niet regent wat water en haal af en toe een dood of geel blad weg. Verwijder ook onkruid rondom de bietenplant. Door onkruid te verwijderen bevat de bodem rondom de plant meer voedingsstoffen die door de plant gebruikt kunnen worden. Onkruid verwijder je eenvoudig met een schoffel.

Bieten uit eigen moestuin oogsten en bewaren

Je kunt ook de bladeren van de bieten eten. De bladeren kun je na 4 weken al oogsten. Je kunt deze heerlijk in salade of smoothies verwerken. Let wel op dat je de buitenste bladeren oogst en de binnenste laat staan, de binnenste bladeren heeft de plant nodig om te groeien. (Als je de bieten oogst kun je het loof dus ook nog gebruiken).

Na 6 tot 7 weken zie je de bieten al een klein beetje boven de grond uit komen. Sommige zullen groter worden dan anderen. Als jij ze groot genoeg vind kun je ze oogsten (zorg wel dat ze groter zijn dan een golfbal). Oogst de grote bieten eerst zodat de kleine bieten weer meer ruimte en voeding hebben zodat ze door kunnen groeien.  Bieten oogsten wordt extra leuk met een mooie oogstmand. Als je kiest voor een oogstmand met gaatjes kun je eenvoudig de bieten schoon spoelen terwijl ze nog in de oogstmand zitten, de aarderesten lopen eenvoudig uit de mand.

Ben je zelf bieten aan het kweken in jouw moestuin? Plaats er een foto van en tag ons op Instagram @from.seed.to.table, vinden we super leuk om te zien en we reposten graag jouw foto.

Bewaar onderstaande afbeelding op jouw eigen Pinterest bord om deze bieten zaai kweek en oogst tips later nog eens terug te lezen.

Bieten zaaien, kweken en succesvol oogsten in je eigen moestuin fromseedtotable.nl moestuintips voor beginners