Beginnen met een moestuin? De beste tips om een moestuin aan te leggen

Beginnen met een moestuin? De beste tips om een moestuin aan te leggen

Je hebt niet veel ruimte nodig om een moestuin aan te leggen

Het leuke van een moestuin is dat je niet eens superveel ruimte nodig hebt om een moestuin aan te leggen. (Hoe meer ruimte, hoe beter). Maar ook op een klein oppervlak kun je al aardig wat groenten verbouwen bijvoorbeeld in bloempotten voor buiten of moestuinbakken

Moestuin benodigdheden om mee te starten

Een aantal tuingereedschappen zijn onmisbaar als je een moestuin gaat beginnen

Natuurlijk zijn er nog veel meer handige tuinhulpjes, gaandeweg het moestuinieren zul je erachter komen wat je fijn vind om nog meer te gebruiken qua tuingereedschap. Ik raad je dan ook aan om dit later aan te schaffen. Zo voorkom je dat je gereedschap koopt wat je (bijna) nooit gebruikt. Daar kun je namelijk een heleboel zaadjes voor kopen.

Moestuin zaadjes aanschaffen

Daarnaast heb je natuurlijk ook zaadjes nodig. Deze kun je o.a. bij tuincentra kopen. Ook diverse supermarkten bieden zaadjes aan, er zit een verschil in prijs en te verwachten zal er ook een verschil in kwaliteit zitten. Er zijn ook goede kwaliteit moestuinzaden online verkrijgbaar. Om te starten zul je moestuinzaadjes aanschaffen. Het leuke is wel dat je, wanneer je eenmaal je eerste oogst gehad hebt. Daar veel zaadjes voor volgend moestuin seizoen aan overhoud. Dit doe je door de groenteplanten van jouw keuze in zaad te laten schieten en deze zaadjes droog en bewaar je. Je kunt ze dan volgend jaar weer zaaien. 

Hebben jouw vrienden groene vingers? Misschien kun je wel zaadjes ruilen. Geen vrienden die actief zijn in de moestuin? Ook ieder jaar wordt er een aantal keer een ruilbeurs genaamd, reclaim the seeds, georganiseerd. Zowel in België als in Nederland. Hier kun je stekjes en zaadjes ruilen. Het idee erachter is dat zaadjes geen patent moeten hebben en vrij toegankelijk moeten zijn. Iedereen op de beurs draagt zijn steentje bij aan biodiversiteit.

Maar ook uit je eigen eten kun je soms al nieuwe plantjes kweken, een avocadopit kun je bijvoorbeeld gebruiken om weer een nieuwe avocado plant uit te laten groeien. (Dit kan ook met een mango). 

Zorg dat jouw moestuin genoeg zonuren krijgt

De meeste groenten hebben 6 tot 8 uur zon per dag nodig. Je kunt de zon een handje helpen door je schutting in een lichte kleur te verven, dit weerkaatst namelijk zonlicht. 

Zorg voor wat beschutting in de moestuin

Vooral wanneer de groenteplantjes net gezet zijn, zijn ze nog kwetsbaar. Gaat het dan erg hard waaien dan bestaat de kans dat je plantjes kapot waaien, zonde. Voorkom dit door te zorgen dat er wat beschutting is (een beetje wind is niet erg, als het maar niet te hard waait).

Wat voor grond ligt er in jouw moestuin?

In Nederland komen 3 types grond voor, zand, klei en veen. Zand en kleigrond komen het meeste voor. Als de grond makkelijk uit elkaar valt dan heb je zandgrond, plakt de grond en kun je er een bolletje van maken wat goed bijeen blijft? Dan heb je kleigrond. 

Kies welke groenten je wil verbouwen in je moestuin

Dit is natuurlijk afhankelijk van wat je zelf lekker vind om uiteindelijk te gaan eten. Er zijn echter wel een aantal groenten die wat makkelijker zijn om mee te beginnen zoals bonen en pluksla.

Wanneer moet je beginnen met je moestuin? 

Je kunt na de vorstperiode (ijsheiligen, halverwege mei) beginnen met je moestuin. Er zijn verschillende periodes om te beginnen met je moestuin, afhankelijk van of je achter glas gaat voorzaaien of niet.

  • Direct in de grond zaaien (dit heeft iets langer de tijd nodig).
  • Achter glas zaaien en de plantjes opkweken (hiermee kun je bijvoorbeeld binnen in een kweekkas beginnen). Wanneer de zaadjes uitgekomen zijn plant je de kleine plantjes over in je moestuin, doe dit rond mei. Binnen voorzaaien kun je al wat eerder starten, dit kan in februari al. Heb je geen kweekkas? Je kunt de potjes ook op de vensterbank achter het raam zetten.  Of bekijk hier mooie compacte kweekkasjes voor in huis. Staat nog erg gezellig ook!
  • Hele plantjes aanschaffen en direct in je moestuin planten (hierbij heb je iets sneller resultaat).

Wat is de beste indeling voor een moestuin? De beste manier om je moestuin in te richten

Deel je moestuin altijd in vlakken in. Zeker wanneer je van plan bent om meerdere jaren te gaan moestuinieren. In ieder vlak zet je een groentesoort (koolsoorten, peulvruchten e.d. zet je bij elkaar). Iedere soort maakt gebruik van andere grondstoffen, het voordeel van de indeling in vlakken is dat je het jaar erop kunt wisselen van groentesoort. Zodat de bodem minder uitgeput raakt. Dit draagt bij aan de gezondheid van de grond in je moestuin. Het is handig om voor jezelf een plattegrond te maken zodat je weet wat je wanneer waar geplant hebt en je makkelijk kan wisselen het jaar erop. Weten wat je gezaaid hebt? Maak gebruik van plantenetiketten zo weet je altijd wat je waar gezaaid hebt.

Zorg ook dat je overal goed bij kunt wanneer de planten volgroeid zijn. Hou er rekening mee dat je in je moestuin paden aangelegd rondom de moestuin. Zo kun je ten alle tijde overal bij wanneer je water gaat geven of gaat oogsten. 

Een onkruidvrije tuin om te zaaien

Zorg voordat je begint met zaaien er altijd voor dat het stuk grond waar je gaat zaaien eerst onkruidvrij gemaakt is. Je kunt onkruid wieden met de hand, trek het onkruid met wortel en al uit de grond. Dit gaat het makkelijkst als de grond een beetje vochtig is, bijvoorbeeld na een regenbui. Als je liever rechtop blijft staan kun je natuurlijk hier ook een schoffel voor gebruiken. Nu het stuk aarde onkruidvrij is zorg je ervoor dat het vlak ligt, hiervoor kun je een hark gebruiken. Maar voordat je dit doet spit je de grond natuurlijk eerst nog even om. 

Bemesting van de moestuin

Het is belangrijk dat de grond voldoende voedingsstoffen bevat, zorg daarom voor een goede bemesting van je moestuin voordat je gaat zaaien. Dit kan compost en/of wat mest zijn. Om te starten kun je zaaien in zaai en stekgrond. Voor sommige groente zal dit voldoende zijn zoals erwtjes, maar pepers paprika’s en kolen zullen bijvoorbeeld wat meer mest kunnen gebruiken tijdens het moestuin seizoen. Dit zie je ook aan de plant en je kunt altijd nog wat mest bijgeven.  Bekijk de verschillende soorten compost en bemesting.

fromseedtotable.nl food blog moestuin kitchengarden recepten uit eigen tuin

Het onderhouden van de moestuin

Niet alleen bij de start is het belangrijk dat de moestuin onkruidvrij is. Juist wanneer je groenteplantjes aan het groeien zijn is het belangrijk regelmatig onkruid te verwijderen. Je plantjes zullen de voedingsstoffen hard nodig hebben en het is zonde als onkruid deze voedingsstoffen opnemen. Geef je moestuin regelmatig water (rekening houdend met hoeveel het geregend heeft). En zorg voor voldoende beschutting, eten de vogels of andere beestjes jouw planten op? Zorg dan voor bescherming door bijvoorbeeld een doek of net te plaatsen.

Nog meer lezen over starten met een moestuin? Neem eens een kijk je bij deze interessante boeken over moestuinieren.

Deel jouw moestuin avonturen op Instagram en tag ons @from.seed.to.table vinden we leuk om te zien en we reposten graag jouw foto!

Pin deze tips om te starten met een moestuin op jouw eigen Pinterest bord om ze later nog eens terug te lezen

12 simpele tips om te beginnen met een moestuin hoe begin je met een moestuin? groentetuin beginners tips voor dummies fromseedtotable.nl