Wanneer plant je aardappelen in de moestuin?
Als je aardappelen gaat kweken in de moestuin dan is de beste tijd om te gaan planten in de volle grond in maart. (Het is niet noodzakelijk, maar je zou ervoor kunnen kiezen om de aardappelen te laten voorkiemen vanaf februari, door ze met de puntjes naar boven op een droge plek met veel licht te leggen).
Aardappelen pootgoed
Je kunt het beste bij een zaadhandel, tuincentrum of online je pootgoed aanschaffen. Bekijk hier online pootgoed. Bewaar je namelijk zelf pootgoed dan is de kans op ziektes hoger.
Zorg ervoor dat je de grond goed omgespit hebt. Aardappelen groeien het beste als ze losse grond hebben zodat ze de ruimte hebben om zich te ontwikkelen tot grote plant.
Plant de aardappelen zo’n 20 centimeter diep. En plant vroege aardappelsoorten 30 centimeter uit elkaar, late soorten plant je 40 centimeter uit elkaar. (Heb je ze voor gekiemd dan met de kiemen omhoog). Tussen de rijen houd je 60 cm aan. Voor 10m2 grond heb je ongeveer een kilo pootaardappelen nodig. Een handig hulpmiddel hierbij is een aanaarder.
Hoe vaak moet je aardappelen in de moestuin water geven?
Aardappelen hebben niet super veel water nodig. Wanneer het erg warm is kun je de aardappelen 1 keer per week water geven. Is het niet super warm dan is een keer per 2 weken voldoende. (De aardappelen hoeven namelijk niet continue onder water te staan maar hebben wel water nodig om te groeien).
Hoog de aardappelen in de moestuin op
Als de aardappelplant wat gegroeid is (zo’n 30 centimeter hoog) dan is het belangrijk dat je de plant gaat ophogen (aanaarden). Zorg dat je grond tegen de stam van de plant aanschuift. (Hiervoor gebruik je het zand tussen de aardappelen). Zo blijven de aardappelen beschermd tegen zonlicht. Een handig hulpmiddel hierbij is een aanaarder.
Aardappelen uit de moestuin oogsten
Het moment van oogsten hangt af van het ras. Zo zijn er vroege rassen die je al na 10 weken kunt oogsten. De middelvroege (16 tot 18 weken tot oogst) en late planten (20 weken tot oogst) kun je vanaf augustus, september oogsten. Het verschil met de vroege aardappel is dat deze plant afsterft als hij klaar is om te oogsten. Dit in tegenstelling tot de vroege aardappel die plant is nog niet afgestorven op het moment van oogsten. Ook zo’n leuke oogstmand? Bekijk hier mooie oogstmanden.
Wat de opbrengst van de aardappelen zal zijn is afhankelijk van verschillende factoren. De kwaliteit van de pootaardappels die je gebruikt hebt. De hoeveelheid voedingsstoffen in de grond (en eventuele extra bemesting). De temperatuur, de hoeveelheid regen die gevallen is of hoeveel water je de aardappelen gegeven hebt.
Het makkelijkst oogst je de aardappels als het droog weer is. De aardappel is gemakkelijker uit een droge grond te oogsten. Wip de aardappels omhoog en trek ze daarna met je handen eruit. Het is belangrijk dat er geen knollen achter blijven om ziektes te voorkomen.
Groene aardappelen zijn giftig
Daarom is het ophogen van de aardappelen zo belangrijk. Als er namelijk licht bij de aardappel komt dan kleurt deze groen. Groene aardappelen zijn giftig. Eet deze niet op.
Hoe bewaar je aardappelen uit de moestuin?
Zorg ervoor dat je eventuele scheutjes die aan de aardappelen zitten verwijderd. (Zo voorkom je dat de aardappels al heel snel weer uitlopers krijgen). Bewaar de aardappels in een emmer of kartonnen doos en dek deze af met bijvoorbeeld een handdoek (om te voorkomen dat ze verkleuren). Of bewaar de aardappelen in een jute zak. Zet deze vervolgens op een koele donkere plek. Hoe lang je de aardappelen kunt bewaren is afhankelijk van het ras, de kwaliteit van de aardappelen en of je deze bespoten hebt of niet.
Het jaar erop weer aardappelen kweken? Niet op hetzelfde stuk grond
Teeltwisseling is belangrijk. Kweek je namelijk weer op hetzelfde stuk grond dan is de kans op ziektes vele malen groter, ook zijn de voedingsstoffen in de bodem uitgeput, wat een nadelige invloed heeft op je opbrengst. Zet minimaal 4 jaar niet hetzelfde aardappelras meer op hetzelfde stukje grond. Wissel ook van rassen.
Pin onderstaande afbeelding op jouw moestuin Pinterest bord als je de aardappel moestuin tips later nog eens terug wilt lezen.