Op zoek naar een nieuwe manier om je vrije tijd in te vullen? Een hobby die fijn is om te doen en je ook nog eens iets heerlijks oplevert? Dan is het beginnen van je eigen groente tuin(tje) een leuk idee. Je kan het direct groots aanpakken maar dat hoeft niet, je kunt namelijk ook prima starten in kleine moestuinbakken of zelfs in een paar grote bloempotten op je balkon. Zeker nu we de afgelopen periode meer thuis moesten zijn is het fijn om een hobby te hebben die je heerlijk in je eigen tuin kunt uitvoeren. 

aardappelen kweken moestuin tips aardappen poten rooien oogsten bewaren fromseedtotable.nl moestuintips

Het levert je smakelijke groenten en fruit op

Als je wel eens verse aardbeien uit eigen tuin op hebt weet je hoe lekker zoet deze smaken. Ook zelfs een komkommer uit eigen tuin zal minder waterig en intenser van smaak zijn.

Je weet wat er niet in zit, jij hebt onbespoten groenten

Tegenwoordig zijn helaas vrijwel alle groenten die je in de supermarkt kunt kopen bespoten met bestrijdingsmiddelen. Als je deze groenten eet krijg jij ook een deel van deze bestrijdingsmiddelen binnen. Heb je jouw eigen groenten in jouw eigen moestuin dan kun je de keuze maken om geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken en zo geniet je van onbespoten groenten.

Je hebt altijd kruiden bij de hand.

De juiste verse kruiden maken jouw gerechten helemaal af. Als je ook wat kruiden zoals peterselie en basilicum in je eigen tuintje of op je balkon hebt staan heb je deze heerlijke kruiden altijd bij de hand. Heb je teveel kruiden ‘over’? Je kunt ze eenvoudig bewaren als je ze eerst droogt. Droog bijvoorbeeld munt en je kunt deze altijd gebruiken om muntthee mee te maken. Zaden voor kruiden kun je bij het tuincentrum kopen of je bestelt ze eenvoudig online.

Gardening is the best therapy

Het is aangetoond dat tuinieren stresshormonen in je lichaam verlaagt. Daarnaast ben je lekker fysiek bezig en krijg je gelijk je dagelijkse dosis beweging. Je kunt alleen werken in je moestuin maar het is ook erg leuk om te doen met het hele gezin. 

Je hebt weinig nodig om te starten en het levert je ‘gratis’ groenten op

Moestuinieren is een vrij goedkope hobby, met wat stekgrond een plantenschepje een moestuinbak of de volle grond en zaadjes kom je al een heel eind. Zaadjes haal je bij het tuincentrum maar kun je ook online scoren. Na jouw eerste succesvolle oogst kun je zelf zaadjes halen uit je eigen oogst. Zodat je volgend jaar geen zaadjes hoeft te kopen maar weer gewoon verder kunt kweken vanuit je eigen zaadjes. Uiteindelijk bespaar je geld op boodschappen doordat je bijna geen groente meer hoeft te kopen.

Jij kunt paarse bloemkool kweken

En donkerpaarse tomaten, witte paprika’s, paarse koolrabi, aardbeien met ananas smaak en allerlei andere kleuren, vormen en rassen waarvan je niet eens wist dat ze bestonden. Je bent niet meer gebonden aan de standaard groenten in de supermarkt er gaat een kleurrijke wereld voor je open.

zelf bloemkool kweken tips moestuin fromseedtotable.nl

Al dat groen om je heen en in huis maakt je vrolijk

Sommige plantjes zul je binnen op de vensterbank voor kweken, zo’n groene vensterbank maakt je vrolijk. Ook wanneer je ziet dat jouw plantjes dankzij jouw tijd liefde en aandacht groeien geeft dat veel voldoening.

Jouw moestuin opbrengst daagt je uit in de keuken

Wanneer je groenten uit je eigen moestuin kweekt kun je koken met wat er op dat moment geoogst kan worden. Heb je veel spinazie? Dan zul je er de ene dag pasta mee maken en de andere dag een heerlijk stukje vis met gewokte spinazie. Het koken op basis van wat je hebt maakt je creatiever. Ook wanneer je erg veel over hebt kun je groenten inmaken. 

Van afval uit de keuken kun je een eigen composthoop maken

Minder afval, want jouw groenafval uit de keuken gooi je voortaan niet meer in de  kliko maar op jouw eigen composthoop. De compost helpt om jouw planten beter te laten groeien. Er zijn ook mooie compost bakken verkrijgbaar.

Verse groenten bevatten meer vitamines

Omdat je de groenten of het fruit pas oogst net voordat je het gaat eten zitten deze nog boordevol vitamines. In tegenstelling tot groenten die in de supermarkt liggen, deze zijn op transport gegaan en altijd minder vers dan wanneer ze je direct uit de tuin op tafel zet. 

Genoeg redenen om te starten met een moestuin, wanneer ga jij beginnen? Meer moestuin inspiratie en inspiratie wat te koken uit je moestuin vind je op ons Instagram account @from.seed.to.table, volg ons voor meer inspiratie.

Bewaar deze redenen om te starten met een moestuin op jouw eigen Pinterest bord.

10 redenen om een moestuin te beginnen formseedtotable.nl