Blog

Zo grill jij zelf de lekkerste spareribs op de BBQ volgens de 3, 2, 1 methode met spare rib koffie rub

Zo grill jij zelf de lekkerste spareribs op de BBQ volgens de 3, 2, 1 methode met spare rib koffie rub

Het geheime ingrediënt voor de perfect gare spare ribs is tijd. Grill de spare ribs 6 uur lang op een lage temperatuur voor het lekkerste resultaat. Voor dit recept hebben we de spareribs klaar gemaakt op een Big Green Egg maar je kunt ze natuurlijk 

Recept om zelf een heerlijk zoet Turks dessert Künefe te maken

Recept om zelf een heerlijk zoet Turks dessert Künefe te maken

Recept om zelf een heerlijk zoet Turks dessert Künefe te maken

Bloemkool zaaien, kweken en succesvol oogsten in je eigen moestuin

Bloemkool zaaien, kweken en succesvol oogsten in je eigen moestuin

Bloemkool kweken in je eigen moestuin is een proces wat veel aandacht nodig heeft, dankzij onderstaande ga je succesvol bloemkool kunnen oogsten uit jouw eigen groentetuin. Bloemkool valt zoals de naam al zegt onder de koolsoorten. Omdat bloemkool veel vezels en voedingsstoffen bevat is het gezond. Tegenwoordig worden er zelfs pizzabodems van bloemkool gemaakt. Bloemkool kun je heerlijk gekookt eten maar je kunt het ook rauw verwerken in een salade of heerlijk roosteren in de olie. 

Waar en wanneer zaai je bloemkool (binnen voorzaaien, in een tuinkas of de volle grond)

Je kunt bloemkool op verschillende manieren telen. Wanneer je in het najaar onder koud glas teelt wordt dit weeuwenteelt genoemd. Om de winter door te komen verspeen je de bloemkool in potten. Eind maart kun je ze dan in de volle grond plaatsen. (Bij nachtvorst bescherm je ze door de bloemkoolplanten af te dekken). Vind je dit teveel risico? Dan kun je vanaf eind maart ook bloemkoolplantjes in bijvoorbeeld het tuincentrum of online kopen.

Of je kunt kiezen voor de andere teelt wijze: de vroege teelt. Hierbij kun je in februari onder glas zaaien en kunnen de planten eind april geplant worden in de volle grond. 

Zorg dat je voor de plantafstand zo’n 60 centimeter keer 60 centimeter aanhoudt op een plekje in de halfschaduw. Bescherm de plantjes tegen vogels en slakken door er een fijn net over te spannen.

Welke soorten bloemkool zijn er?

Je kent uit de supermarkt waarschijnlijk wel de witte bloemkool variant. Het leuke is dat wanneer je bloemkool in je eigen moestuin gaat kweken dat je dan kunt kiezen voor verschillende rassen. Wat dacht je van een ras wat in plaats van witte juist paarse oranje of groene bloemkolen groeit? Of een romanesco soort die mooie gele torentjes vormt? Er wijn winter en zomer bloemkoolsoorten. Afhankelijk van wanneer je wilt oogsten let je hierop bij je keuze. Bloemkool zaden zijn verkrijgbaar in het tuincentrum of scoor bloemkool zaden online.

Bloemkoolplant verzorgen

Geef de bloemkoolplant voldoende water zodat deze voldoende vocht heeft om te kunnen groeien maar de grond mag niet te nat zijn. Zodra je ziet dat het hart van de bloemkool gevormd wordt is het goed om deze te beschermen tegen weersinvloeden, zo voorkom je dat het witte (of een andere kleur bloemkool hart) verkleurt. Je beschermt de bloemkool eenvoudig door een blad om te vouwen over de bloemkool heen. (Let ook op dat je het bloemkool hart niet met je vingers aanraakt dit kan ook voor verkleuring zorgen). Er zijn ook enkele bloemkoolsoorten die zelfdekkend zijn, dit houd in dat de plant zelf zijn bladeren om het bloemkool hart vormt en dat jij dit niet met de hand hoeft te doen. 

De bloemkoolplant houd van een constante omgeving en heeft veel energie nodig om te groeien. Geef hiervoor een langwerkende meststof.  

Houd de grond rondom de bloemkool plant onkruid vrij. Door onkruid te verwijderen bevat de bodem rondom de plant meer voedingsstoffen die door de plant gebruikt kunnen worden. Onkruid verwijder je eenvoudig met een schoffel.

Bloemkool uit eigen moestuin oogsten en bewaren

Je kunt de bloemkool oogsten als je ziet dat deze wat loskomt van de zijkanten. Als je de bloemkool namelijk op dat moment nog niet oogst zal deze omhoog groeien op een lange steel. Snijd de kool zo dicht mogelijk bij steel af om te oogsten. Je kunt de bloemkool het best zo snel mogelijk bereiden en heerlijk opeten nadat je deze geoogst hebt, in de koelkast is deze slechts kort houdbaar. Wil je de kool wat langer bewaren? Snijd deze dan in roosjes, blancheer kort en vries deze dan in. Heerlijk om op een later moment te gebruiken in een geurige curry.

Ben je zelf bloemkool aan het kweken in jouw moestuin? Plaats er een foto van en tag ons op Instagram @from.seed.to.table, vinden we super leuk om te zien en we reposten graag jouw foto.

Bewaar onderstaande afbeelding op jouw eigen Pinterest bord om deze bloemkool zaai kweek en oogst tips later nog eens terug te lezen.

1 moestuin tips voor een top oogst bloemkool kweken formseedtotable.nl
Paprika in de moestuin. Paprika zaaien, kweken en oogsten in de moestuin.

Paprika in de moestuin. Paprika zaaien, kweken en oogsten in de moestuin.

Paprika is een heerlijke groente die je ook makkelijk in je eigen moestuin kunt kweken. Je kan hem zowel in de volle grond zaaien als binnen voorzaaien. Waar je in de winkel de bekende stoplicht kleuren groen geel en rood kunt krijgen, kun je in 

Recept Japanse crispy tonkatsu, heerlijke gefrituurde varkenskoteletjes. Ultiem Japans comfort food

Recept Japanse crispy tonkatsu, heerlijke gefrituurde varkenskoteletjes. Ultiem Japans comfort food

Japanse tonkatsu (ton betekent varken en katsu betekent kotelet) doet je misschien een beetje denken aan een schnitzel. Niet zo gek want het Japanse gerecht heeft Westerse invloeden. Echter is het een verfijnd gerecht zoals je gewend bent in Japan. Er wordt ook gebruik gemaakt 

Recept om zelf gyoza (dumplings), garnaal tempura en groente tempura te maken voor een echte Japanse Izakaya night. Tempura bowl recept

Recept om zelf gyoza (dumplings), garnaal tempura en groente tempura te maken voor een echte Japanse Izakaya night. Tempura bowl recept

Recept om zelf gyoza (Japanse dumplings) te maken (scroll naar beneden voor het tempura recept)

Je kunt de beroemde Japanse gyoza (een soort van dumplings) natuurlijk kant en klaar in de toko kopen. Maar het is veel leuker om ze zelf te maken. De kunst van het vouwen zal je misschien niet direct vlekkeloos af gaan maar na een aantal gyozas gevouwd te hebben gaat het je al prima af. Gyoza is een leuk bijgerecht. Wij hielden zelf een Japanse avond en serveerden de gyoza samen met het bijgerecht tempura waar we ook het recept voor delen. De gyoza wordt gestoomd en een zijde zal heerlijk krokant gebakken zijn.

Zelf vulden we deze keer de gyoza met een vulling van varkensgehakt, dat is het orginele recept. Mocht je het leuk vinden dan zijn de gyozas uiteraard ook met een andere vulling naar eigen smaak te vullen. Voor het gemak gingen we wel voor de kant en klare ronde gyoza vellen die je bij de toko kunt kopen. Wij maken altijd gelijk 50 of 100 stuks, wat over is vriezen we in! Ontdooi de gyoza vellen altijd even van tevoren. Tip: om te voorkomen dat de gyoza vellen uitdrogen kun je er een vochtige theedoek overheen leggen. 

Ingrediënten om zelf gyoza te maken voor 50 stuks

  • 50 gyoza vellen (verkrijgbaar bij de toko of de AH)
  • 250 gram varkensgehakt
  • 200 gram fijngesneden kool
  • 1 fijngesneden witte uit
  • 100 gram fijngesneden lente ui
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 2 eetlepels maizena
  • 3 centimeter geraspte gember
  • versgemalen zwarte peper
  • 1 eetlepel oestersaus
  • een eetlepel sojasaus
  • een theelepel suiker
  • 2 eetlepels sake
  • Snufje bloem

Voor de dip:

  • 2 eetlepels witte azijn
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 2 druppels sesamolie

Recept om zelf gyoza (dumplings), garnaal tempura en groente tempura te maken voor een echte Japanse Izakaya night. Tempura bowl recept fromseedtotable.nl japanse keuken japanse bijgerechten japanse recepten

Recept om zelf gyozas te maken

Als je alle ingrediënten heel fijn gesneden hebt kun je deze in een kom doen en met je handen door elkaar mengen. Zorg dat alles goed vermengd is, je hebt nu de vulling van de gyoza. 

Hoe vouw je gyozas?

Neem nu een gyoza vel in je handpalm en vul deze met het mengsel. Let op: probeer er niet teveel in te doen, de gyoza moet je namelijk nog dicht gaan vouwen. Houd als vulling ongeveer een theelepel aan. 

Het gyozavel plakt aan elkaar door middel van water. Zet een kom water neer om je vinger tussendoor nat te maken. Als je het gyoza vel gevuld hebt maak dan de rand van het velletje nat met je vinger en druk de uiteinden tegen elkaar aan, je mag stevig drukken zodat deze goed vast zit. Vouw vervolgens de rand in een mooi plooitjes patroon wat elkaar overlapt.

Je gaat de gyozas nu bakken en stomen. Je start met het bakken. Doe een scheut zonnebloemolie in een wokpan en bak de onderkant van de gyozas op een laag vuur aan. Voeg vervolgens een scheut water aan de pan toe en leg de deksel erop. Dankzij de deksel creëer je een ideale omgeving om te stomen. Binnen 5 minuten kun je de deksel van de pan halen en zijn jouw gyozas perfect gestoomd. 

Voor de dipsaus meng je de ingrediënten door elkaar, je kunt de dipsaus nog garneren met sesamzaadjes of fijne ringetjes lente ui als je nog wat lente ui over hebt. 

Recept om zelf tempura garnaal (tempura ebi), tempura pompoen, tempura zoete aardappel, tempura lotuswortel en, shiitake tempura en  tempura van groene asperge met tempurabeslag te maken

Als je tempura hoort denk je waarschijnlijk gelijk aan de heerlijk krokant gefrituurde tempura garnalen. Tempura ebi is de naam voor de tempura garnaal. Maar het tempura beslag vormt ook een heerlijk laagje om groenten zoals lotus wortel (wat een erg bijzondere vorm heeft als je het doorsnijdt), pompoen, zoete aardappel, shiitake en zo kun je eigenlijk bijna iedere groente wel gebruiken om tempura van te maken. 

De groente kun je gewoon rauw door het tempurabeslag halen voordat je ze in de hete olie frituurt. Ook de garnaal haal je rauw door het beslag. Klontjes in het beslag zijn niet erg. Wanneer je gaat frituren doe dit dan in kleine porties zodat de temperatuur van de olie niet teveel zakt in een keer.

Recept om zelf gyoza (dumplings), garnaal tempura en groente tempura te maken voor een echte Japanse Izakaya night. Tempura bowl recept fromseedtotable.nl japanse keuken japanse bijgerechten japanse recepten

Ingrediënten voor tempura ebi en groente tempura

  • 12 grote garnalen
  • Groenten naar keuze zoals:
  • lotus wortel
  • pompoen
  • zoete aardappel
  • shiitake
  • groene asperges

Ingrediënten voor het tempura beslag

Je kunt tempura beslag zelf maken maar je kunt het ook kant en klaar bij de toko kopen. De verhoudingen komen nauw en voor het gemak hebben wij deze keer kant en klaar beslag gekocht waaraan je alleen maar water toe hoeft te voegen.

Wil je zelf het beslag maken dan heb je de volgende ingrediënten nodig

  • 3 eierdooiers
  • 90 gram bloem (zeef deze van tevoren nog even)
  • 5 dl ijskoud water (je kunt hiervoor kraanwater met ijsblokjes mengen)

Bereiding van het tempura beslag

Wanneer je kant en klaar beslag hebt voeg je water toe (instructies op de verpakking volgen).

Als je zelf het beslag gaat maken klop je de eierdooiers los en vermeng je het met het water, roer goed door en voeg de bloem toe. 

Bereiding van de tempura garnaal

Het is belangrijk dat de tempura garnaal ontdaan wordt van zijn schil (behalve het puntje van de staart, dat mag je laten zitten). Ontdarm ook de garnaal even. Snijd dan de onderkant garnaal in, maak horizontale inkepingen zodat deze recht wordt. Als je dit gedaan hebt kun je de garnaal door het beslag halen. 

Tip: Om de tempura garnaal nog extra knapperig te maken kun je Japanse broodkruimels genaamd panko gebruiken om je tempura nog even doorheen te halen net voordat het de hete olie in gaat. (Panko is vergelijkbaar met paneermeel maar dan van Japanse broodkruimels). Dit kun je uiteraard ook met de tempura groenten doen

De olie temperatuur mag 180 graden zijn. (Als je een houten lepel in de olie houd komen er belletjes vanaf, dit is een indicatie dat je de juiste temperatuur hebt). Je kunt frituren in een pan gevuld met zonnebloemolie op het vuur of in een elektrische frituurpan gevuld met zonnebloemolie. 

Laat de garnaal die door het beslag is gegaan in de hete olie zakken en bak deze goudbruin en krokant. Dit zal ongeveer 2 tot 3 minuten duren. Haal ze met een schuimspaan of tang uit de olie en laat ze eventjes uitlekken op een rekje of op keukenpapier.

Bereiding van de tempura groente

Het beslag heb je inmiddels al gemaakt.

De groene asperges kun je in zijn geheel door het beslag halen en frituren maar voor de rest van de groenten is het lekker als je deze in plakken snijd van maximaal 1 centimeter dik. 

Haal ook deze door het beslag en laat voorzichtig in de 180 graden olie glijden. Bak ook binnen 2 tot 3 minuten goudbruin. Laat vervolgens uitlekken op keukenpapier of een rekje. 

Serveer de tempura met de dip of vul een kom met rijst en serveer de verschillende tempura op de rijst voor een complete maaltijd. 

Dol op Aziatische recepten? Check onze top 5 Aziatische kookboeken met reviews.

Heb jij tempura of gyoza volgens bovenstaand recept gemaakt? Deel je foto op Instagram en tag ons, vinden we leuk om te zien en wij delen graag je foto!

Zelf gyoza of tempura maken? Bewaar een van onderstaande afbeeldingen op jouw Pinterest bord zo heb je het recept altijd bij de hand.

fromseedtotable.nl-Recept-om-zelf-gyoza-dumplings-garnaal-tempura-en-groente-tempura-te-maken-voor-een-echte-Japanse-Izakaya-night.-Tempura-bowl-recept
fromseedtotable.nl-Recept-om-zelf-gyoza-dumplings-garnaal-tempura-en-groente-tempura-te-maken-voor-een-echte-Japanse-Izakaya-night.-Tempura-bowl-recept
Bieten zaaien, kweken en succesvol oogsten in je eigen moestuin

Bieten zaaien, kweken en succesvol oogsten in je eigen moestuin

Bieten (of in de volksmond kroten)  in je eigen moestuin kweken is leuk en lekker. Bieten zijn rijk aan vitaminen en mineralen waaronder vitamine A, B en C magnesium, kalium fosfor en ijzer. Je kunt er bietensap van maken of de bietjes koken of zelfs 

Rabarber in je moestuin dankzij deze moestuintips. Rabarber planten telen zaaien en succesvol oogsten uit jouw eigen moestuin.

Rabarber in je moestuin dankzij deze moestuintips. Rabarber planten telen zaaien en succesvol oogsten uit jouw eigen moestuin.

Rabarber is een grote struikachtige plant. Opvallend zijn de rood groene stelen die mooi fel afsteken tegen de groene bladeren. De groente smaakt heerlijk friszuur en is daardoor ideaal om te verwerken in een heerlijke compote of een zoet nagerecht. Veel mensen verwarren daardoor de 

Recept gegrilde langoustines met dragon knoflook en citroen serveer met brood

Recept gegrilde langoustines met dragon knoflook en citroen serveer met brood

Langoustines zijn een echte verwennerij, wanneer je deze heerlijke gegrilde langousitnes serveert met een heerlijk (stok)brood is het een prima hoofdgerecht. Wil je lekker lang tafelen? Dan kun je de langoustines ook (in een kleinere hoeveelheid) als voorgerecht serveren.

Ingrediënten gegrilde langoustines voor 4 personen:

  • 12 verse langoustines 
  • zwarte versgemalen peper
  • fleur de sel
  • olijfolie
  • gehakte verse dragon (2 eetlepels)
  • 1 teentje knoflook
  • gezouten boter (50 gram)
  • 1 citroen
  • 1 eetlepel gehakte platte peterselie
  • 1 stokbrood

Ingrediënten gegrilde langoustines voor 4 personen fromseedtotable.nl zeevruchten recept koken

Bereiding gegrilde langoustines met dragon voor 4 personen

Verwarm de oven voor op 190 graden en bak het brood alvast af. Halveer de langoustines door ze in de lengte doormidden te snijden. Je ziet nu het darmkanaal en de maag zak zitten. Verwijder deze. Plaats de langoustines met de open kant naar boven in een ovenschaal en rasp er het teentje knoflook overheen. Besprenkel de langoustines vervolgens met olijfolie en maal er zwarte  peper over. Strooi ook de dragon over de langoustines en zorg dat ze bedekt zijn door de boter. 

Het is nu tijd om de langoustines in de voorverwarmde oven (190 graden) te plaatsen. Zorg dat de oven op grillstand staat zo kun je de langoustines mooi in 6 minuten grillen. Haal de langoustines na 6 minuten uit de oven en serveer ze op een mooie schaal. Sprinkel nog fleur de sel erover. Rasp de citroen, citroenrasp, citroensap en de platte peterselie sprenkel je over de langoustines. Serveer hierbij het stokbrood met gezouten boter.

Ingrediënten gegrilde langoustines voor 4 personen fromseedtotable.nl zeevruchten recept koken

Eet smakelijk! Heb je dit recept gemaakt? Deel je foto op Instagram en tag ons @from.seed.to.table, vinden we leuk om te zien en we reposten jouw foto!

Dol op langoustines? Dan is dit recept met inktvis zwarte pasta venkel prei en langoustines of dit paella recept met langoustines mogelijk ook interessant voor je.

Pin onderstaande afbeelding op jouw eigen Pinterest recepten bord als je dit langoustine recept later zelf nog eens wilt maken.

Recept gegrilde langoustines met dragon knoflook en citroen serveer met brood fromseedtotable.nl
Surf and turf sticks voor op de BBQ. BBQ garnalen en biefstuk spiezen voor op de Big Green Egg

Surf and turf sticks voor op de BBQ. BBQ garnalen en biefstuk spiezen voor op de Big Green Egg

Surf and turf, de combi van zeevruchten zoals garnalen langoustines of kreeft die geroosterd worden en heerlijk geroosterd rood vlees. Surf and turf is vooral bekend in Amerika, Canada en Australië. Maar je kunt het natuurlijk ook heerlijk zelf klaarmaken op de BBQ of Big