Blog

Recept voor verse zelfgemaakte aspergesoep

Recept voor verse zelfgemaakte aspergesoep

Recept om zelf binnen 35 minuten een heerlijke verse aspergesoep op tafel te zetten. Want het witte goud is ook heerlijk om asperges van te maken. Officieel loopt het aspergeseizoen van 18 april tot en met 24 juni. (Eigenlijk zouden er langer asperges beschikbaar kunnen 

10 redenen om vandaag nog te beginnen met een moestuin. Dit is waarom moestuinieren jouw nieuwe favoriete hobby gaat worden.

10 redenen om vandaag nog te beginnen met een moestuin. Dit is waarom moestuinieren jouw nieuwe favoriete hobby gaat worden.

Op zoek naar een nieuwe manier om je vrije tijd in te vullen? Een hobby die fijn is om te doen en je ook nog eens iets heerlijks oplevert? Dan is het beginnen van je eigen groente tuin(tje) een leuk idee. Je kan het direct 

Recept voor inktvis zwarte pasta met langoustines, venkel en prei in een romige saus.  Linguine nero di seppia langoustines van de Big Green Egg.

Recept voor inktvis zwarte pasta met langoustines, venkel en prei in een romige saus. Linguine nero di seppia langoustines van de Big Green Egg.

Voor deze heerlijke pasta hebben we kant en klare zwarte linguine pasta gebruikt, de officiële benaming hiervoor is linguine nero di seppia. Zijn naam dankt hij aan seppia wat de benaming is voor de zwart bruine inkt die gewonnen wordt uit inktvissen. De pasta heeft doordat deze bewerkt is met inktvisinkt een mooie diepzwarte kleur en een licht zilte smaak. (Je kunt ook ‘normale’ pasta zelf zwart maken, de inkt kun je in een potje kopen bij een delicatessenzaak).  Wij hebben de langoustines en groenten gegrild op de BBQ (Big Green Egg) in een ijzeren schaal zodat deze een rokerige smaak krijgen. Maar je kunt deze natuurlijk ook gewoon in de oven grillen. Voor dit recept gebruikten we prei en venkel uit onze eigen moestuin. Heb je geen langoustines? Dan kun je deze ook vervangen door garnalen.

Ingrediënten Linguine nero di seppia langoustines voor 2 personen

  • 12 langoustines
  • 200 gram zwarte linguine 
  • Scheut kookroom
  • Halve venkel
  • Een prei
  • Versgemalen zwarte peper
  • Snufje zout
  • Scheutje olijfolie

Bereiding van de langoustines en de pasta

Warm de Big Green Egg alvast voor op 200 graden. (Of de oven op 200 graden als je dit gerecht in de oven bereid). Snijd de venkel en prei in stukken. Doe een scheut olijfolie in een ijzeren schaal die je op de Big Green Egg (BBQ) kunt plaatsen. Leg hierin de langoustines, bestrooi met peper en zout. Kook ondertussen alvast de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking..

Zet de schaal met de langoustines op de Green Egg (of in de oven) grill voor 4 minuten. Voeg nu de in stukken gesneden prei en venkel toe aan de schaal, grill deze 2 minuten mee. Voeg als laatste de room toe en laat nog 1 minuut grillen.

Schep pasta op een bord en verdeel de langoustines prei en venkel in room erover. Eet smakelijk!

Heb jij dit recept met Linguine nero di seppia langoustines gemaakt? Deel je foto op Instagram en tag ons @from.seed.to.table vinden we leuk om te zien en we delen graag je foto! Volg ons voor recept inspiratie.

Bewaar onderstaande afbeelding op jouw eigen Pinterest bord zodat je dit recept altijd bij de hand hebt.

Spaanse seafood Paella recept met garnalen, mosselen, venusschelpen en langoustines. Paella maken op de Big green Egg

Spaanse seafood Paella recept met garnalen, mosselen, venusschelpen en langoustines. Paella maken op de Big green Egg

Paella is een heerlijk spaans rijstgerecht wat oorspronkelijk uit Valencia komt. Paella wordt door heel Spanje gegeten en iedere streek heeft zo zijn eigen recept met bijbehorende ingrediënten. Het recept voor deze paella bevat seafood, zeevruchten. Maar er zijn ook regio’s waar men de paella 

Peper zaaien, kweken en succesvol oogsten in je eigen moestuin

Peper zaaien, kweken en succesvol oogsten in je eigen moestuin

Zelf pepers in je eigen tuin kweken is heel handig, zo heb je altijd een pepertje bij de hand om je gerecht op te spicen of om heerlijke zelfgemaakte sambal van te maken. Naast pepers kun je ook paprika zelf in je eigen moestuin kweken. 

Recept om zelf het lekkerste stoofvlees (draadjesvlees) te maken. Recept voor Zwolsche stoof met kruiden van 3 sterren Michelin chef Jonnie Boer.

Recept om zelf het lekkerste stoofvlees (draadjesvlees) te maken. Recept voor Zwolsche stoof met kruiden van 3 sterren Michelin chef Jonnie Boer.

Stoverij of stoofvlees is heerlijk bij verse friet of aardappelpuree dit keer maakten we het stoofvlees (draadjesvlees) klaar met de kruidenmix voor Zwolsche stoof van Jonnie Boer. Dit potje met een heerlijk aromatische kruidenmix is gewoon verkrijgbaar bij jouw supermarkt (no spon, just fan). Weer eens wat anders dan Vlaamse stoverij die je in vrijwel ieder Vlaams frietkot kunt bestellen.

Ingrediënten voor Zwolsche stoof

  • 5 tot 6 ons sukade
  • jonnie boer kruidenmix Zwolsche stoof (4 theelepels)
  • snufje zout
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 middelgrote witte ui
  • 20 gram pure chocolade
  • 1 witte boterham
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 fles trappist bier
  • Braadpan
recept voor zwolsche stoof stoofvlees recept stoverij zelf maken fromseedtotable.nl hoe maak je stoofvlees

Zo maak je de Zwolsche stoof klaar

Snijd de sukade in grove stukken en doe deze in een kom, marineer het vlees met de Zwolsche stoof kruidenmix en laat minimaal een kwartier staan.

recept voor zwolsche stoof stoofvlees recept stoverij zelf maken fromseedtotable.nl hoe maak je stoofvlees

Snijd ondertussen de ui fijn. Bak het vlees aan in een braadpan, ongeveer 5 minuten. Haal het vlees uit de pan en fruit de ui in de pan. Voeg hierbij een klein scheutje bier toe zodat de smaken die van het gemarineerde vlees die nog in de pan zitten ook goed in de ui trekken. De ui bak je in 5 minuten mooi glazig.

recept voor zwolsche stoof stoofvlees recept stoverij zelf maken fromseedtotable.nl hoe maak je stoofvlees

Voeg het vlees weer toe aan de pan, voeg een eetlepel bloem toe laat 5 minuten de bloem met het vlees en de ui garen.

recept voor zwolsche stoof stoofvlees recept stoverij zelf maken fromseedtotable.nl hoe maak je stoofvlees

Voeg vervolgens de rest van het bier erbij en roer goed door. Besmeer de witte boterham met mosterd en leg deze op het stoofvlees. De boterham zal mooi uit elkaar vallen en zich vermengen in de stoverij.

recept voor zwolsche stoof stoofvlees recept stoverij zelf maken fromseedtotable.nl hoe maak je stoofvlees

Laat het stoofvlees 2 tot 3 uur garen en schep regelmatig om, zo voorkom je dat het vlees aanbrand aan de boter. 

Na 2 tot 3 uur stoven is het vlees heerlijk zacht. Serveer met aardappelpuree of friet, eet smakelijk!

Gebruik kruiden van een sterrenchef om jouw stoofvlees te bereiden

3 sterren michelin chef Jonnie Boer van Restaurant de Librije in Zwolle heeft een mooie samenwerking met euroma kruiden. Dit is geen gesponsord bericht we zijn gewoon fan van deze potjes. De mix van kruiden in deze potjes is namelijk perfect uitgebalanceerd en geeft de stoverij net wat extra’s. Naast de mix voor stoverij zijn er verschillende mixen voor andere gerechten. De volgende mixen staan standaard in ons keukenkastje: vadouvan, baharat, lemon pepper, ras el hanout en garam masala. 

Heb jij deze Zwolsche stoverij gemaakt? Deel je foto op instagram en tag ons @from.seed.to.table vinden we leuk om te zien en we delen graag jouw foto. 

Bewaar onderstaande afbeelding op jouw eigen Pinterest recepten food bord zodat je dit recept altijd bij de hand hebt.

Must do in Breda: blind walls gallery, gratis kunstroute in de open lucht met mooie graffiti achtige muurschilderingen

Must do in Breda: blind walls gallery, gratis kunstroute in de open lucht met mooie graffiti achtige muurschilderingen

Meer dan 90 muurschilderingen verspreid door een mooie route in Breda. Sommige doen graffiti achtig aan andere lijken wel een immens groot schilderij. Al deze muurschilderingen vertellen het verhaal van de parel van het zuiden, Breda. Ieder jaar komen er weer nieuwe muurschilderingen bij die 

Wat kun je maken met knolselderij? Recept voor heerlijk frisse salade van knolselderij met bloedsinaasappel

Wat kun je maken met knolselderij? Recept voor heerlijk frisse salade van knolselderij met bloedsinaasappel

Misschien heb je knolselderij in de moestuin staan en vraag je jezelf af: wat kan ik maken met knolselderij? Knolselderij heeft een lichtzoete zelf een beetje een anijsachtige smaak. Je kunt er knolselderij soep van maken maar ook kun je er knolselderij puree van maken 

Radijsjes in je moestuin dankzij deze moestuintips. Radijs planten telen zaaien en succesvol oogsten uit jouw eigen moestuin.

Radijsjes in je moestuin dankzij deze moestuintips. Radijs planten telen zaaien en succesvol oogsten uit jouw eigen moestuin.

Radijs (Raphanus sativus) is een makkelijke en lekkere groente om te verbouwen in jouw eigen moestuin of moestuinbak. Radijs is licht pittig van smaak. Radijs kun je heerlijk verwerken in een salade als je ze rauw in plakjes snijd maar ze zijn ook heerlijk als je ze kookt. Ook is het de ideale snack groente om mee te nemen. Wil je net beginnen met een moestuin dan zijn radijsjes ideaal om te zaaien. Ze zijn namelijk niet veeleisend qua grondsoort en ze zijn al opgekweekt binnen 5 tot 6 weken. 

Roze, witte, ronde en langwerpige radijsjes

Waarschijnlijk ken je uit de supermarkt de roze ronde radijsjes. Het leuke is dat wanneer je ze zelf gaat kweken je ook voor andere kleuren en vormen kunt kiezen zoals lange in plaats van ronde radijsjes en in plaats van roze zijn er ook witte, gele en paarse radijsjes. (Er zijn zelfs zwarte radijs achtige groenten: rammenas). De radijs zaden kun je eenvoudig online bestellen of bij je lokale tuincentrum kopen. 

Wanneer zaai je radijs zaadjes?

Je kunt radijs zaaien vanaf april tot en met augustus (het liefst wanneer er geen nachtvorst meer is). Radijs groeit het best onder wat koelere omstandigheden. Daarom zul je de meest smaakvolle radijsjes kweken in het voorjaar en de nazomer. 

Hoe zaai je radijs? Moet je radijs voorzaaien?

Radijs hoef je niet voor te zaaien. Je kunt radijs direct in de grond buiten of als je wilt in een pot buiten zaaien. Afhankelijk van de grondtemperatuur zullen ze tussen de 1 tot 2 weken gaan kiemen. Radijsjes kun je zaaien in de volle zon of in de halfschaduw.

Maak kleine gaatjes van een halve centimeter diep, zorg dat deze gaatjes 5 tot 10 centimeter uit elkaar geplaatst zijn zodat deze voldoende ruimte hebben om te groeien. 

Dek af met een dun laagje zand. 

Hoe onderhoud je radijs in je moestuin?

De radijsjes hebben water nodig maar niet te veel. Zorg dat ze niet droog komen te staan maar ook niet drijfnat. Na 2 weken kun je de radijsjes wat voeding bijgeven (houd hiervoor de instructies op de voedingsverpakking aan). Verder zijn radijsjes makkelijk om te kweken. Verwijder onkruid rondom de radijsjes plantjes. Door onkruid te verwijderen bevat de bodem rondom de plant meer voedingsstoffen die door de plant gebruikt kunnen worden. Onkruid verwijder je eenvoudig met een schoffel.

Wanneer oogst je radijzen uit je eigen moestuin?

Radijsjes kun je erg snel oogsten, binnen 5 tot 6 weken. Je ziet dan al een klein stukje van de radijs boven de grond uitsteken. Oogst altijd de radijsjes die al de grootste knol gevormd hebben. Oogst ze op het moment dat je ook van plan bent om ze op te gaan eten. Je kunt de radijsjes wel even bewaren maar het lekkerst blijven ze als ze gegeten worden direct na het oogsten.

Heb jij radijsjes gekweekt in jouw eigen moestuin dankzij deze tips? Deel dan je foto op Instagram en tag ons @from.seed.to.table. Vinden we leuk om te zien en wij delen graag je foto.

Bewaar onderstaande afbeelding op jouw eigen Pinterest bord om deze moestuin tips voor radijsjes in de moestuin.

Radijsjes in je moestuin dankzij deze moestuintips. Radijs planten telen zaaien en succesvol oogsten uit jouw eigen moestuin.
Recept voor snelle en gezonde vegetarische risotto met spinazie en parmezaanse kaas

Recept voor snelle en gezonde vegetarische risotto met spinazie en parmezaanse kaas

Spinazie is een van onze favoriete groenten lekker en ook nog eens erg gezond. Spinazie is namelijk een bron van drie belangrijke vitamines: vitamine A, vitamine B11 en vitamine K. Met dit recept staat er binnen no time een heerlijke gezonde vegetarische risotto op tafel.